Πριν από μερικές ημέρες ο David Beckham ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία φιλά τη μικρή του κόρη στο στόμα. Κι αυτή η φωτογραφία ξεσήκωσε μια σειρά από αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις. Πρέπει να φιλάς το παιδί στο στόμα ή είναι απαγορευτικό;

Πολλές μαμάδες και μπαμπάδες το κάνουν. Φιλάς το παιδί στο στόμα όταν είναι μικρό και του εκδηλώνεις την αγάπη σου με κάθε τρόπο. Το ζήτημα δεν είναι αν αυτή η κίνηση αγάπης είναι αποδεκτή ή όχι, το ζήτημα είναι πώς επηρεάζει αργότερα το παιδί σου.

Γιατί ίσως το να φιλάς το παιδί στο στόμα δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσεις την αγάπη σου. Ποια είναι, όμως, η άποψη των ψυχολόγων;

Γιατί δεν είναι καλό να φιλάς το παιδί στο στόμα;

Αλλάζει την αντίληψη του παιδιού για τα προσωπικά όρια

Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια στο σώμα ενός παιδιού, όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι. Όταν φιλάς το παιδί στο στόμα,δείχνεις ότι τα όρια του είναι ανοιχτά και μπορεί κάποιος να εισβάλλει σε αυτά χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει και όταν τυλίγεις σφιχτά το παιδί σου με μια κουβέρτα, όταν το ταΐζεις με το ζόρι ή όταν το γαργαλάς επίμονα. Έτσι, οι γονείς που “εισβάλλουν” μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει ένα «σύνδρομο θύματος» με την αδυναμία να πει «όχι» και να διαχειρίζεται τα προσωπικά του όρια.

φιλάς το παιδί στο στόμα

Ο τρόπος που κρατάς το παιδί σου μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία του

Είναι ανθυγιεινό

Οι γιατροί και κυρίως οι οδοντίατροι προειδοποιούν πως υπάρχει ένας μεγάλο αριθμός μικροβίων στο στόμα που μπορεί να μην μολύνει τους ενήλικες, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί στα παιδιά και να τα βλάψει.

Κι αυτό γιατί ένα παιδί έχει ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένες επικίνδυνες λοιμώξεις μπορούν να εισέλθουν στο σώμα τους μέσω του σάλιου.

Θα τους γίνει συνήθεια…

Τι εννοούμε με αυτό; Τα παιδιά μπορεί να ξεκινήσουν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο -όπως έμαθαν στο σπίτι- και εκτός οικογενειακού κύκλου, φιλώντας άλλα παιδιά και ενήλικες στα χείλη ως έναν τρόπο για να εκφράσουν τη συμπάθειά τους.

Διάφοροι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι, ακόμα κι αν είναι μια αθώα χειρονομία εκ μέρους των γονέων, τα παιδιά μιμούνται και κάνουν ό,τι βλέπουν στο σπίτι.

φιλάς το παιδί στο στόμα

Έτσι,ίσως προσπαθήσουν να επαναλάβουν την ίδια χειρονομία με άλλους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν τη στενή επίπτωση αυτής της χειρονομίας.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι ψυχολόγοι συνιστούν να φιλάς το παιδί στο μέτωπο ή το μάγουλο.

Διαβάστε επίσης:

Μάθε στο παιδί σου να είναι υπεύθυνο στη ζωή του!

Photos: Pexels