Το να ταΐζεις το παιδί σου είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική. Όμως, από μία ηλικία και μετά το παιδί σου μπορεί να τρώει χωρίς τη βοήθειά σου. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθει το παιδί να τρώει μόνο του; 

Το να ξεκινήσει το παιδί σου να τρώει χωρίς τη βοήθειά σου είναι ένα είδος ανεξαρτησίας, ένα βήμα που θα το βοηθήσει πολύ. Μπορεί στην αρχή να λερώνεται πολύ εύκολα, όμως μην πέσεις στην παγίδα να συνεχίζεις να το ταΐζεις γι’ αυτόν τον λόγο. Σιγά σιγά θα τα πηγαίνει και καλύτερα ώσπου δε θα χρειάζεται πια την επίβλεψή σου.

Από ποια ηλικία θα ξεκινήσει να τρώει μόνο του;

Φυσικά και το κάθε παιδί χρειάζεται το δικό του χρόνο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δείξεις υπομονή. Όμως, είναι καλό να θυμάσαι πως λίγο πριν χρονίσει το μωράκι σου θα προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι με το οποίο το ταΐζεις. Ωστόσο, δεν μπορεί να συντονίσει απόλυτα τις κινήσεις ώστε να φάει μόνο του. Όμως, λίγους μήνες μετά και με καθημερινή εξάσκηση θα μπορεί να ξεκινήσει να τρώει μόνο του με κουτάλι, ακόμα κι αν λερώνεται. Γύρω στα δύο έτη το παιδί σου θα τρώει πλέον μόνο του.

Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει μόνο του;

Μπορεί να είπαμε πως από τα δύο κιόλας έτη θα τρώει μόνο του, όμως φυσικά χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση από τον 18ο μήνα. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς πως το παιδί σου πρέπει να ξεκινήσει να τρώει με κουτάλι κι όχι με πιρούνι και μαχαίρι. Φυσικά και θα λερωθεί, άφησέ το να λερωθεί, δεν πειράζει. Δεν πρέπει να το πιέζεις να τρώει προσεκτικά, γιατί έτσι θα δυσκολευτεί περισσότερο να μάθει.

παιδί να τρώει μόνο του

Όσον αφορά τη διαδικασία πρέπει να θυμάσαι ακόμα τα εξής: 

  • Ξεκινήστε την “εκπαίδευση” με μικρές ποσότητες και τροφές που μπορούν να σταθούν πάνω στο κουτάλι.
  • Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάς να έχεις κομμένα τα τρόφιμα.
  • Ας φάει στην αρχή με το χέρι. Δεν πειράζει αν στην αρχή χρησιμοποιεί τα χέρια σε κάποιες τροφές που είναι εφικτό, όπως το φρούτο.
  • Είναι, ακόμα, καλό να έχει το δικό του κουτάλι και το δικό του μπολάκι. Έτσι, θα τα οικειοποιηθεί πιο εύκολα και θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.
  • Μην αφήνεις το παιδί σου να τρώει μόνο του. Αν είναι εφικτό, το παιδί σου είναι καλό μερικές μέρες τουλάχιστον να τρώει με την υπόλοιπη οικογένεια. Μην το απομονώσεις, επειδή λερώνεται ή τρώει πιο αργά.
  • Ενθάρρυνε το παιδί σου να τρώει μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σου, ώστε να αγαπήσει τη διαδικασία αυτή!

Διάβασε ακόμα:

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να τρέφεται σωστά

Photos: Freepik