Τα σχολεία έχουν κλείσει και τα περισσότερα παιδιά βρίσκουν ευκαιρία για να μην ανοίξουν βιβλίο, χαζεύοντας στην τηλεόραση. Όμως, μήπως τελικά γίνεται να διαβάσει το παιδί σε καραντίνα; 

Φυσικά και το ότι έχουν κλείσει τα σχολεία, χωρίς να είναι καλοκαίρι, δε σημαίνει πως το παιδί θα σταματήσει να έχει πρόγραμμα, θα αφήσει στην άκρη τα βιβλία και θα βλέπει όλη μέρα τηλεόραση και θα παίζει. Δεν είναι απαραίτητο, βέβαια, να διαβάζει όλη μέρα, όμως κάποιες ώρες μόνο χρήσιμες είναι.

Κατέβασε δωρεάν το βιβλίο που μιλάει στα παιδιά για τον κορονοϊό. 

Το παιδί δεν πρέπει να ξεχνάει όσα έκανε τόσο καιρό στο σχολείο. Δεν είναι διακοπές η καραντίνα και γι’ αυτό αν δεν έχει αρρωστήσει πρέπει να συνεχίσει να διαβάζει, ώστε να μην δυσκολευτεί όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Πώς να διαβάσει το παιδί σε καραντίνα;

Από λίγο κάθε μέρα

Εντάξει δεν χρειάζεται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο βέβαια. Αν το παιδί είναι σε μια ηλικία που απ’ το σχολείο δεν τους έχουν βάλει πολύ διάβασμα, τότε δεν χρειάζεται και να πιεστεί υπερβολικά. Λίγες ώρες κάθε μέρα είναι αρκετές για να μην ξεχάσει αυτά που ήδη έχει μάθει τόσο καιρό.

παιδί σε καραντίνα

Διαδικτυακό μάθημα

Αν προσφέρεται διαδικτυακό μάθημα εννοείται πως το παιδί πρέπει να το παρακολουθεί. Έτσι σίγουρα δε θα χάσει επαφή με το σχολείο και θα συνεχίσει να διαβάζει. Μπορεί να είναι ένα διαφορετικό είδος μαθήματος, όμως είναι εξίσου σημαντικό.

Λογοτεχνικό

Αν δεν έχει και τόσο διάβασμα για το σχολείο, τότε ένα λογοτεχνικό είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί σου. Θα του διευρύνει τους ορίζοντες, θα βοηθήσει τη φαντασία του να αναπτυχθεί και θα βελτιώσει και το λεξιλόγιό του. Το λογοτεχνικό βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό για ένα παιδί και μην ξεχνάς να το παροτρύνει να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία.

παιδί σε καραντίνα

Εξήγησέ του την κατάσταση

Μίλα με το παιδί σου για την κατάσταση αυτή, για ποιο λόγο είμαστε όλοι σε καραντίνα στα σπίτια μας και εξήγησέ του ότι δεν κάνει διακοπές, επειδή το σχολείο είναι κλειστό. Μην διστάσεις να του μιλήσεις για τον κορονοϊό και να του λύσεις τις απορίες. Το παιδί πρέπει να καταλάβει τη σημαντικότητα της κατάστασης, καθώς και ότι δεν είναι λόγος για να κάθεται και να παίζει όλη μέρα.

Πρόγραμμα κι οργάνωση

Ακόμα κι αν τα σχολεία έχουν κλείσει, το παιδί πρέπει να συνεχίσει να έχει πρόγραμμα και οργάνωση στην καθημερινότητά του. Δεν σημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι αυστηρό, ούτε ότι δε θα ξεκουράζεται. Όμως, είναι καλό να έχει ένα πρόγραμμα με το πόσες περίπου ώρες θα διαβάσει και πόσες θα παίξει. Αυτό θα το βοηθήσει να μην ξεχνιέται και να μην το παρακάνει με τις ώρες χαλάρωσης. Επίσης, θα είναι και πιο ομαλή η μετάβαση όταν θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί όταν είναι πολλές ώρες στο σπίτι;

Photos: Pexels