Κι, όμως, υπάρχουν γυναίκες που δεν κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη κι έχουν όλες κάτι κοινό. Εσύ είσαι μια από αυτές; Κι αν όχι μήπως να τις μιμηθείς;

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχουν γυναίκες που δεν κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη ή μάλλον κινδυνεύουν λιγότερο. Ποιες είναι αυτές; Όσες σηκώνονται νωρίς το πρωί.

Η έρευνα, στην οποία συμπεριλήφθηκαν περισσότερες από 32.000 γυναίκες, δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research και απέδειξε πως αυτές που έχουν από τη φύση τους μια τάση να ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποια ψυχική ασθένεια λόγω της έκθεσής τους στο φως της ημέρας!

Οι ερευνητές σε Πανεπιστήμιο στο Κολοράντο σε συνεργασία με ένα νοσοκομείο στη Βοστώνη, εξέτασαν τη σχέση που έχουν οι διαταραχές στη διάθεση με το πόσο νωρίς ή αργά ένας άνθρωπος συγχρονίζεται με το 24ωρο που έχει η μέρα.

Αυτές οι τάσεις τυπικά εκδηλώνονται σε μια κλίμακα, που κυμαίνεται από ανθρώπους που προτιμούν να ξυπνούν νωρίς και να κοιμούνται νωρίς, και από τα…”νυχτοπούλια” που έχουν ακριβώς μια αντίθετη ρουτίνα.

Οποιοδήποτε άκρο της κλίμακας καθορίζεται εν μέρη και από τη γενετική, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, κι όπως αποδείχτηκε οι πρώτες κατηγορίες, οι γυναίκες που ξυπνούν πιο νωρίς έχουν 12 με 27% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια και διεξήχθη με τη χρήση δεδομένων από 32.470 γυναίκες νοσηλεύτριες, οι οποίες συμμετείχαν σε έρευνα για την υγεία των νοσοκόμων, έρευνα που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 55 ετών.

Όταν ξεκίνησε η ανάλυση το 2009, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη. Την εποχή εκείνη, το 37% δήλωσε πως ξυπνά νωρίς το πρωί ενώ το 53% δήλωνε πως έκανε κάτι το ενδιάμεσο -βρίσκονταν δηλαδή στη μέση της κλίμακας- και το 10% ανέφερε ότι κοιμόταν πολύ αργά το βράδυ.

Μόλις τελείωσε η μελέτη, η Dr Vetter και η ομάδα της παρακολούθησαν 2.581 περιπτώσεις κατάθλιψης από τις οποίες οι 290 ανήκαν στην κατηγορία “νυχτοπούλι”, δηλαδή ξενυχτούσε και ξυπνούσε αργά το μεσημέρι.

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι ξυπνούσαν αργά ήταν περισσότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.

«Αυτό μας δείχνει πως μπορεί να υπάρχει μια επίδραση στον κίνδυνο κατάθλιψης, κάτι που δεν οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr Veeter αλλά στο πόσο συχνά ξυπνάς και πόσο εκτίθεσαι στο φως της ημέρας.

Ενώ τα ευρήματα δείχνουν πως ο ύπνος ενός ατόμου δεν επηρεάζει την κατάθλιψη, η επικεφαλής της μελέτης διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως τα “νυχτοπούλια” θα αναπτύξουν απαραίτητα την ασθένεια.

Αλλά εσύ για καλό και για κακό…Κοιμήσου καλά, φάε καλά, κάνε γυμναστική και βγες έξω να απολαύσεις την ημέρα!

Διαβάστε επίσης:

Κοιμάσαι παραπάνω τα Σαββατοκύριακα; Τότε ζεις και περισσότερο!