Η αϋπνία, η έλλειψη ύπνου και η κούραση που νιώθουμε την επόμενη ημέρα, είναι ίσως ένα από τα πιο δυσάρεστα αισθήματα που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ολοένα και πιο σύνηθες φαινόμενο!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι αϋπνίας, καθένας απ’ τους οποίους θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ποιοι είναι αυτοί;

Αρχικά αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι 1 στα 4 άτομα στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας κάθε χρόνο, ενώ το American Academy of Sleep Medicine ανέφερε ότι περίπου το 10% των ανθρώπων βιώνουν χρόνια αϋπνία που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, μερικά συμπτώματα της αϋπνίας περιλαμβάνουν διαταραχές στον ύπνο, το ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπτώματα αϋπνίας απ’ ότι οι άνδρες.

Τώρα μια νέα μελέτη απ’ τους ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστημών (NIN), η οποία δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry στις 7 Ιανουαρίου, υποστηρίζει ότι η αϋπνία είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύαμε.

ύπνος όταν έχεις σκάσει απ' το φαγητό

Photo: Unsplash/Yuris Alhumaydy

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του NIN ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι αϋπνίας. Ο τύπος 1 χαρακτηρίζεται από «νευρωτισμό» και τα συναισθήματα κατάθλιψης.

Ο τύπος 2 και ο τύπος 3, απ’ την άλλη πλευρά, φαίνεται να μην προκαλούν τόσο έντονη δυσφορία όσο ο τύπος 1. Χαρακτηριστικά, αυτοί οι τύποι διακρίνονταν από την εναλλαγή υψηλής και χαμηλής ευαισθησίας στους συμμετέχοντες.

Ο τύπος 4 και ο τύπος 5 αϋπνίας χαρακτηρίζονται από ακόμη λιγότερα συναισθήματα έντασης και αγωνίας. Μάλιστα, η «σοβαρή και μακροχρόνια αϋπνία» φέρεται να εκδηλώνονταν στους ανθρώπους που είχαν τον τύπο 4.

Για να καταλήξουν σ’ αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαφορετικό τύπο αϋπνίας ανταποκρίθηκαν διαφορετικά σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Σημειώνεται επίσης στη μελέτη, ότι όταν οι ίδιοι επιστήμονες εξέτασαν τους συμμετέχοντες πέντε χρόνια μετά τα αρχικά ευρήματα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε διατηρήσει τον ίδιο τύπο αϋπνίας, ενώ αυτοί τονίζουν στην έρευνα ότι κάθε τύπος αϋπνίας συνιστά και διαφορετική ιατρική θεραπεία.

Διάβασε ακόμη:

Κοιμάσαι παραπάνω τα Σαββατοκύριακα; Τότε ζεις και περισσότερο!