Ξέρουμε ακριβώς πόσα όνειρα βλέπεις και πόσο διαρκεί το καθένα

LIKE US ON FACEBOOK

Όλοι μας βλέπουμε όνειρα την νύχτα. Άλλοι τα θυμούνται και άλλοι τα ξεχνάνε. Μερικές φορές νιώθεις ότι το όνειρο που είδες είναι πολύ μικρό (τις περισσότερες φορές αν βλέπεις κάτι που σου αρέσει). Άλλες φορές, νιώθεις ότι είσαι μέσα στο όνειρο αιώνια, ότι διαρκεί ολόκληρη την νύχτα,  το οποίο μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό εάν είναι τρομακτικά ή αν σου προκαλούν άγχους.

Εάν αναρωτιέσαι πόσο διαρκεί ένα όνειρο και πόσα όνειρα βλέπουμε κάθε νύχτα, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που θέλει να μάθει. Υπάρχει πολύ μυστήριο γύρω από τα όνειρα, και οι ερευνητές ακόμα ψάχνουν να βρουν τις απαντήσεις. Αυτό που γνωρίζει η επιστήμη για το όνειρο είναι αυτό: Σύμφωνα με έρευνες, το όνειρο είναι βασικά μια ψυχική άσκηση που συμβαίνει όταν κάποιος κοιμάται. Τα όνειρα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (ύπνος REM), που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ύπνου.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί ονειρευόμαστε. Υπάρχουν, όμως, πολλές θεωρίες εκεί έξω. Σύμφωνα με το Psychology Today, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα όνειρα υπάρχουν για να επεργάζονται τα έντονα συναισθήματά μας ή για να μας διευκολύνουν να ενοποιήσουμε τις συναισθηματικές μας αναμνήσεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα όνειρα μας βοηθούν να καταλάβουμε ποιες είναι οι απειλές στην καθημερινότητά μας, ώστε να μπορέσουμε να τις αποφύγουμε.

Υπάρχουν, επίσης ερευνητές που δεν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που υπάρχουν τα όνειρα.

πόσο διαρκεί ένα όνειρο

Πόσο διαρκεί ένα όνειρο τελικά;

Όσον αφορά το πόσο διαρκούν τα όνειρα, οι ερευνητές δεν είναι απολύτως βέβαιοι, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ονειρευόμαστε κάθε 90λεπτάκατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε κύκλος είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο. Το πρώτο όνειρο που βλέπουμε διαρκεί περίπου 5 λεπτά και το τελευταίο όνειρο που βλέπουμε μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανότατα βλέπουμε δεκάδες όνειρα μέσα στην νύχτα, απλά δεν τα θυμόμαστε.

Βέβαια, κάποιοι άλλοι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για τη διάρκεια των ονείρων. Το Psychology Today αναφέρει ότι ο ύπνος Rem μπορεί να διαρκέσει έως και 45 λεπτά. Πράγμα που κάνει τους ερευνητές να πιστέψουν ότι το όνειρο μπορεί να διαρκέσει τόσο. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης του ονείρου, έτσι δεν μπορεί να είναι τίποτα σίγουρο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει επιχειρηθεί να γίνουν μελέτες σχετικά με το θέμα. Ο William Dement, ο οποίος διεξάγει μελέτες πάνω στο θέμα του ύπνου και του ονείρου, έκανε μια έρευνα η οποία έδειξε ότι ο χρόνος των ονείρων ήταν παρόμοιος με τον πραγματικό χρόνο. Ο Dement παρακολουθούσε την κίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατέγραψε τη διάρκεια του ονείρου. Μετά ο ερευνητής, ξυπνούσε τους ανθρώπους και τους ζητούσε να περιγράψουν το πιο πρόσφατο όνειρό τους, υποθέτοντας ότι τα όνειρα μεγαλύτερης διάρκειας θα χρειαζόντουσαν περισσότερη ώρα για να αναλυθούν.

Εάν ψάχνεις μια σύντομη και απόλυτη απάντηση, πραγματικά δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να στην δώσει. Επειδή τα όνειρα είναι τόσο δύσκολο να καταγραφούν με απόλυτο τρόπο, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν πόσο καιρό διαρκούν. Μπορούν να εκτιμήσουν ότι τα όνειρα δεν διαρκούν περισσότερο από 45 λεπτά, όμως, αυτό έχει νόημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να σημαίνουν όνειρα που σίγουρα όλοι έχουμε δει

Photo: GETTY IMAGES/ Stocksy
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved