Είμαστε όλοι ένοχοι για το γεγονός ότι κοιτάμε περισσότερο το τηλέφωνο μας από ό,τι χρειαζόμαστε. Eίτε ανανεώνουμε συνεχώς την ροή στο Instagram κατά τη διάρκεια της πρωινής μετακίνησης είτε τα μηνύματα στο Twitter. Ωστόσο, το να ασχολείσαι συνεχώς με αυτό δεν λειτουργεί πάντα θετικά για αυτό και βρήκαμε ένα trick για να απεξαρτηθείς από το κινητό σου.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ομολογήσουν ότι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους πάρα πολύ συχνά. Ενώ πολλοί από εμάς θα παραδεχτούμε ότι η χρήση του τηλεφώνου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στο παρελθόν, παρόλο αυτά υπάρχει trick για να απεξαρτηθείς από το κινητό σου με έναν πολύ απλό τρόπο, απλά θα πρέπει να δοκιμάσουμε να κατανοήσουμε περισσότερο τον χρόνο που ξοδεύομαι στο κινητό.

Έρευνα για τον χρόνο που αφιερώνουμε στο κινητό

Η επικεφαλής της ψηφιακής εκπαίδευσης και ανταποκρίτρια για το NPR Anya Kamenetz εμφανίστηκε στο TiLT Parenting Podcast για να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μπροστά από τα παιδιά τους.

Πρότεινε να προσπαθούμε να ανακοινώνουμε στα παιδιά μας τι κάνουμε όταν τσεκάρουμε το κινητό μας. Κάνοντας αυτό θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα πιο ανοιχτό περιβάλλον με τα παιδιά μας ενώ επίσης θα τα ωθήσουμε ώστε να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και εκείνοι με την χρήση τους στο μέλλον.

Όπως υποστηρίζουν ορισμένα άτομα υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε την αλόγιστη χρήση του κινητού, δίνοντας κακό παράδειγμα ειδικά μπροστά στα παιδιά.

Κάτι που είναι χρήσιμο και μου το πρότεινε ο φίλος μου Danah Boyd, ο οποίος είναι και εμπειρογνώμονας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, είναι ότι όταν παίρνετε το τηλέφωνό σας και βρίσκεστε διπλα στα παιδιά σας, απλά πειτε τι πρόκειται να κάνετε με το κινητό. Μπορείτε να πείτε ότι θέλετε να ελέγξετε τον καιρό, ή ότι θα στείλετε στον μπαμπά για το πότε θα γυρίσει στο σπίτι

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταλάβουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνουμε. Ταυτόχρονα, όμως δεν πρόκειται να σηκώσουμε το τηλέφωνό μας και να κοιτάξουμε το παιδί μας λέγοντας:” Ω, θέλω να δω τι ανέβασε η Rihanna είναι στο Instagram. ”

Εάν αυτή η μέθοδος δεν πετύχει, τότε υπάρχουν και άλλες τεχνικές που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε τον εθισμό στο τηλεφώνο μας.

Τι προτείνουν άλλες έρευνες

Η Catherine Price, συγγραφέας, προτείνει ως ένα trick για να απεξαρτηθείς από το κινητό σου, το γεγονός να μην το χρησιμοποιούμε  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προτείνει να κάνουμε σταδιακά διαλείμματα 30 λεπτών έως ότου φτάσουμε την 1 ολόκληρη ήμερα χωρίς χρήση του κινητού. Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου στο τηλέφωνό σας μπορεί να μας επηρεάσει δραστικά στην παραγωγικότητα μας σε καθημερινή βάση.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι καθώς κάνουμε μια εργασία εάν υπάρξει μια ειδοποίηση στο κινητό, μας καθυστερεί κατά μέσο όρο 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να ανακτήσουμε πλήρως την εστίασή μας. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι τα smartphones, δεν είναι παραγωγικά πάντα κατά την διάρκεια μιας εργασίας/μελέτης, σύμφωνα με τον Maths Mathisen, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Hold, μια εφαρμογής που επιβραβεύει τους μαθητές για την κατάργηση των smartphone τους.

Ο Mathisen συνιστα:

Με το να μην έχετε ενεργοποιημένο το τηλέφωνό σας ή όλη την ώρα μπροστά σας, ελαχιστοποιείτε την ποσότητα των περισπασμών γύρω σας, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε στην εργασία σας