Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα μεγάλο κύκλο φίλων κι άλλοι που προτιμούν τους λίγους και καλούς! Σ’ όποια κατηγορία κι αν ανήκεις κι ό,τι και να υποστηρίζεις για τη φιλία, η επιστήμη έχει μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τους φίλους μας.

Πόσους φίλους μπορείς να έχεις; Η επιστήμη έχει την απάντηση, όπως επίσης και στο πόσος χρόνος χρειάζεται για να θεωρηθεί κάποιος ο καλύτερός σου φίλος! Τα συμπεράσματα των επιστημόνων μπορεί να σε εκπλήξουν.

Ο ερευνητής Jeffrey Hall απ’ το Πανεπιστήμιο του Κάνσας εξηγεί μερικά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τη φιλία. Η έρευνά του βασίστηκε στα δεδομένα από 355 ενήλικες, οι οποίοι πέρασαν μερικούς μήνες αναζητώντας φίλους.

πόσους φίλους μπορείς να έχεις

Stocksy/Trinette Reed

Σύμφωνα με τον Jeffrey Hall, ο άνθρωπος μπορεί να χειριστεί μέχρι και 150 φιλίες ταυτόχρονα! Ναι, ταυτόχρονα! Μπορεί μερικοί να λέμε «έχω τόσους φίλους που δεν προλαβαίνω ν’ αφιερώνω χρόνο σ’ όλους», αλλά η επιστήμη μάλλον πιστεύει ότι αυτό είναι μια δικαιολογία που λέμε στους εαυτούς μας!

Το βασικό εύρημα της έρευνας, πάντως, ήταν το συμπέρασμα για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να ονομάσεις κάποιον ως τον καλύτερό σου φίλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρειάζονται περίπου 40 με 60 ώρες για να σχηματιστεί μια απλή φιλία, 80 έως 100 ώρες για να αναβαθμιστεί σε φιλία και περίπου 200 ώρες για να ονομάσεις κάποιον «καλό σου φίλο».

πόσους φίλους μπορείς να έχεις

Ivo de Bruijn/Stocksy

Ο Hall έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον χρόνο που χρειάζεται τονίζοντας πως δεν μπορεί κανένας απλώς να κάνει φίλους χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια. Η διατήρηση στενών σχέσεων είναι το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας!

Φυσικά, δεν μπορούμε ν’ αναγκάσουμε κανέναν να γίνει φίλος μας, αλλά αν θέλεις να δυναμώσεις τη σχέση σου με κάποιον, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να περάσεις περισσότερο χρόνο μαζί του.

Βάλε σωστές προτεραιότητες στη ζωή σου και κράτα ισορροπία ανάμεσα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσους φίλους μπορείς να έχεις γιατί απλά στο τέλος έχει σημασία πόσους φίλους θέλεις να έχεις!

Κι αν δεν είσαι σίγουρος για το εάν αξίζει να έχεις ορισμένα άτομα δίπλα σου, διάβασε τα σημάδια που «μαρτυρούν» μια τοξική φιλία!

Διάβασε κι αυτό:

Το ψυχολογικό τεστ που θα σου πει εάν έχεις καλές σχέσεις με τους γύρω σου