Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις; Το πολύ είναι επικίνδυνο αλλά και το λίγο μπορεί επίσης, να είναι επιζήμιο. Μια νέα έρευνα απαντά πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις.

Οι δίαιτες με χαμηλό ποσοστό σε αλάτι ή με πολύ υψηλό, μπορεί να είναι επιζήμιες για τον οργανισμό σου, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα. Και τελικά πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις;

Το NHS προτείνει οι ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 6 γραμμάτια αλάτι κάθε μέρα καθώς αυτό μπορείς να οδηγήσει σε υψηλή πίεση του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Ωστόσο, μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet και παρακολούθησε όλες τις διατροφές από 95.767 συμμετέχοντες σε 18 χώρες, απέδειξε πως το να καταναλώνεις από 7,5 γραμμάτια και 12,5 γραμμάτια αλάτι κάθε μέρα, κάνει τη διαφορά.

Οι συγγραφείς της έρευνας ισχυρίστηκαν πως και τα χαμηλά επίπεδα σε αλάτι, κάτω από 5 γραμμάτια την ημέρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και αυτό αμφισβητήθηκε από άλλους ερευνητές.

«Η έρευνα μας προσθέτει τα αποδεικτικά στοιχεία, πως μια μέτρια πρόσληψη αλατιού μπορεί να έχει ωφέλιμο ρόλο στην καρδιά, αλλά είναι βλαβερή όταν είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή», ανέφερε ο καθηγητής Andrew Mente, expert απ’ το Πανεπιστήμιο McMaster του Canada.

Το σώμα μας χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως το νάτριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πολύ αλμυρές δίαιτες σχετίζονται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις μειώθηκαν όταν οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερο κάλιο, το οποίο μπορείς να βρεις σε φρούτα, καρπούς και λαχανικά.

Κι ενώ η χαμηλή πρόσληψη νατρίου μειώνει την αρτηριακή πίεση, «σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί να έχει άλλες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων την αύξηση ορισμένων “δυσμενών” ορμονών που συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων», ανέφερε ο καθηγητής Mente.

Ωστόσο, σίγουρα απαιτούνται και άλλες έρευνες ώστε να διευκρινιστεί τελικά αν η χαμηλή πρόσληψη αλατιού, μπορεί όντως να επιβαρύνει την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης:

Χρήσεις που έχει το αλάτι και δεν τις ξέρεις!