Τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα και φυσικά θα εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες λόγω του συνωστισμού, της επαφής με τον εξοπλισμό για την γυμναστική αλλά και τη σωματική επαφή μεταξύ των παρευρισκόμενων. Εκτός απ’ αυτά, οι ειδικοί λένε τώρα πως υπάρχει ένα πρόγραμμα γυμναστικής που πρέπει να προσέχουμε λίγο παραπάνω λόγω του κορονοϊού.

Σε μια πόλη της Νότιας Κορέας, στην αρχή της πανδημίας, διαγνώστηκαν μέσω μοριακών τεστ 112 άνθρωποι (ο ένας στους τέσσερις χωρίς συμπτώματα), οι οποίοι μολύνθηκαν με Covid-19 σε τάξεις «fitness dance» 12 διαφορετικών γυμναστηρίων. Είχε προηγηθεί ένα σεμινάριο για εκπαιδευτές, στο οποίο οι οκτώ από τους 27 συμμετέχοντες κόλλησαν τον κορονοϊό.

Οι ίδιοι, ενώ ήταν ακόμη ασυμπτωματικοί ή είχαν πολύ ελαφριά συμπτώματα, πήγαν στο γυμναστήριο ξανά για να καθοδηγήσουν τα χορευτικά προγράμματα, και μετέδωσαν εν αγνοία τους τον ιό.

Το πρόγραμμα γυμναστικής που χρειάζεται προσοχή λόγω κορονοϊού

Έχοντας το παραπάνω παράδειγμα κατά νου, οι ειδικοί μας λένε να δίνουμε προσοχή στα έντονα χορευτικά αεροβικά προγράμματα των γυμναστηρίων.

πρόγραμμα γυμναστικής

Απ’ την άλλη, υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος σε άλλα λιγότερο έντονα προγράμματα, όπως γιόγκα και πιλάτες.

Η μελέτη, αν και δεν αξιολόγησε τους κινδύνους από την αίθουσα οργάνων των γυμναστηρίων, συμπεραίνει πως όταν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια μάλλον θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόνοια για τα διάφορα εντατικά χορευτικά αεροβικά προγράμματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντανκούκ και του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ντανκούκ της πόλης Τσεονάν που έκαναν τη μελέτη τόνισαν πως «λόγω της αυξημένης πιθανότητας λοίμωξης μέσω σταγονιδίων, η έντονη άσκηση σε κλειστούς περιορισμένους θα πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, όπως και οι δημόσιες συναθροίσεις, ακόμη και σε μικρές ομάδες».

πρόγραμμα γυμναστικής

Η υγρή θερμή ατμόσφαιρα στο γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την ταραγμένη ροή του αέρα που προκαλείται από την έντονη φυσική άσκηση, μπορεί να διευκολύνει την πυκνότερη μετάδοση των σταγονιδίων. Φαίνεται να παίζει ρόλο ο τρόπος λειτουργίας των γυμναστηρίων και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτά τα προγράμματα διάρκειας σχεδόν μιας ώρας (συνήθως 50 λεπτών). Οι «τάξεις» των πέντε έως 22 ατόμων καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μικρές τάξεις έως πέντε ατόμων

Δες ακόμα:

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμναστείς;

Photo: Pexels