Πώς γίνεται το Netflix να βλάπτει την υγεία σου; Λίγο πριν κοιμηθούμε, όλοι θα βάλουμε μια ταινία μια σειρά για να χαζέψουμε και να μας πάρει ο ύπνος. Τι λέει μια έρευνα για το Netflix και όχι μόνο;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που για να κοιμηθούν διαβάζουν ένα βιβλίο κι εκείνοι που θα χαζέψουν μια ταινία, θα scrollαρουν λίγο στο Facebook ή στο Instagram και μετά θα κοιμηθούν. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία πρέπει να διαβάσεις αυτήν την έρευνα για το Netflix αλλά και γενικά για αυτήν την “τακτική” που ακολουθείς.

Έχεις ακούσει ότι αυτό το μπλε φως από το κινητό και το laptop δεν σου κάνει καλό; Οι περισσότεροι από εμάς, δεν αποχωριζόμαστε το κινητό ούτε στο μπάνιο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μας βλάπτει όταν βλέπουμε Netflix πριν κοιμηθούμε ή όταν τσεκάρουμε το κινητό μας, μερικά λεπτά πριν μας πάρει ο ύπνος.

έρευνα για το Netflix

Σύμφωνα με το Harvard Health Letter, το φως που χρησιμοποιείται στα κινητά και το laptop, είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ενισχύουν την προσοχή σου, τις αντιδράσεις σου και τη διάθεσή σου. Κι αυτό είναι τέλειο, αν αναλογιστείς πόσες ώρες της ημέρας σου τις περνάς μπροστά από μια τέτοια οθόνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές όλα αυτά τα οφέλη δεν ισχύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να ξενυχτάς πάνω από το laptop επειδή έχεις να παραδώσεις μια εργασία ή να βλέπεις ακόμη ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, αλλά αυτό μόνο καλό δεν σου κάνει.

Μια μελέτη εξέτασε πώς η διαταραχή του ύπνου επηρέασε 91.105 συμμετέχοντες και αποκάλυψε πως εκείνοι που έχουν διαταραχές στον ύπνο ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες.

έρευνα για το Netflix

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Psychiatry και ένας από τους συγγραφείς, ο καθηγητής Daneil Smith, ανέφερε στο The Guardian, πως οι άνθρωποι που κάνουν πολύ κακό ύπνο, είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το κινητό τους τα μεσάνυχτα, βλέπουν ταινίες πριν κοιμηθούν ή πίνουν ένα τσάι το βράδυ. Αυτοί οι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Αυτό το φως από τις συσκευές το βράδυ βλάπτει την υγεία μας με τρόπο που δεν φανταζόμαστε. Επηρεάζουν την υγεία, την ψυχολογία, το σώμα μας. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν κάνουν καλό στα μάτια μας, καθώς μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα στα μάτια. Έρευνες, έχουν δείξει πως το τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

Αξίζει να το διακινδυνεύσεις; Σίγουρα όχι.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορείς να κοιμηθείς σε 120 δευτερόλεπτα; Η απάντηση έρχεται απ’ τον στρατό!

Photo: Shutterstock