Το μυστικό για να γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά σου είναι αυτό που μπορεί να σου αρέσει, αλλά μπορεί να είναι και αυτό που είσαι σίγουρος ότι αποκλείεται να σε βοηθάει.

Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Η μουσική! Είναι σίγουρα ένα αμφιλεγόμενο θέμα και πολλοί πιστεύουν ότι η μουσική ενώ δουλεύουμε δεν είναι καλή ιδέα, ενώ άλλοι νιώθουν πιο παραγωγικοί όταν δουλεύουν με τα ακουστικά και την αγαπημένη τους λίστα στο Spotify. Τι λένε γι’ αυτό οι ειδικοί;

Οι ειδικοί λοιπόν, σπεύδουν να πάρουν το μέρος αυτών που αγαπούν να δουλεύουν με μουσική. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη συνέκρινε κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων την παραγωγικότητα των ανθρώπων που δεν άκουγαν μουσική ενώ δούλευαν, με εκείνων που άκουγαν.

έρευνα για τον Ed Sheeran

Photo: Pexels/burst.shopify.com

Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι εκείνοι που άκουγαν μουσική τελείωσαν τη δουλειά τους πιο γρήγορα από εκείνους που δεν άκουγαν. Ήταν πιο ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και παραγωγικοί από εκείνους που δούλευαν σε απόλυτη ησυχία.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, έχει σημασία τι είδος μουσικής ακούς κι εάν νομίζεις ότι είναι Beyoncé κάνεις λάθος.

Ο επιστήμονας David Greenberg, PhD, το 2007 πραγματοποίησε μια μελέτη όπου καλούσε τους συμμετέχοντες να ακούσουν διαφορετικά είδη μουσικής ενώ προσπαθούσαν να επιλύσουν κάποια προβλήματα και δραστηριότητες. Εκείνοι που άκουγαν έντονη μουσική και όχι χαλαρωτική, τελούσαν τα καθήκοντά τους πιο γρήγορα. Ποια μουσική μας βοηθάει περισσότερο; Η ροκ και όχι κάποια χαλαρωτική, όπως πολύ λάθος πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Δρ. Greenberg είναι σημαντικό να ακούμε μουσική όταν δουλεύουμε που δεν μας κάνει να νυστάζουμε, ενώ προτείνει ν’ ακούμε τραγούδια που δεν γνωρίζουμε, γιατί αυτά είναι πιο δύσκολο να μας αποσπούν την προσοχή.

Διάβασε ακόμη:

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το τραγούδι μειώνει το άγχος μέχρι και 65%!

Photo: rawpixel/Unsplash