Συγγνώμη που θα στο πούμε, αλλά το μπλε φως καταστρέφει το δέρμα σου, με τον ίδιο τρόπο που του προκαλούν βλάβη οι ακτίνες του ηλίου. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να το προστατέψεις.

Νέα έρευνα δείχνει πως το μπλε φως που εκπέμπεται απ’ τις οθόνες των συσκευών που χρησιμοποιύμε μπορεί να προκαλέσει βλάβες παρόμοιες με τον τρόπο που οι ακτίνες του ηλίου επηρεάζουν το δέρμα.

Το laptop, το tablet και το smartphone σου στην πραγματικότητα είναι πιο επιζήμια για σένα απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Γνωρίζαμε ήδη πώς αυτές οι συσκευές επηρεάζουν τον ύπνο μας και προκαλούν μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως βλάβη του αμφιβληστροειδούς με την πάροδο του χρόνου, αλλά τώρα ξέρουμε επίσης και με τη βούλα -και μάλιστα όχι από μόνο μια έρευνα- ότι το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του δέρματος.

μπλε φως καταστρέφει το δέρμα

Pexels

Το μπλε φως συνδέεται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση σημαδιών στο δέρμα. Όπως ανακάλυψε η έρευνα, δύο στα τρία (64%) άτομα δεν γνωρίζουν την επίδραση που μπορεί να έχει το μπλε φως στο δέρμα τους, σύμφωνα με μελέτη της Unilever.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν το 60% των ανθρώπων ξοδεύουν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα μπροστά από μια ψηφιακή συσκευή, πέντε ημέρες την εβδομάδα, σημαίνει πως θα μπορούσαν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο δέρμα τους με το να περνούσαν 25 λεπτά στον μεσημεριανό ήλιο χωρίς καμία προστασία.

Τι ακριβώς είναι το μπλε φως;

Το μπλε φως ή αλλιώς ορατό φως υψηλής ενέργειας, είναι το φυσικό μέρος του ηλιακού φωτός που είναι δίπλα στο υπεριώδες φως στο φάσμα.

Τα τελευταία χρόνια, το μπλε φως έχει έρθει πολύ στους εσωτερικούς χώρους με τις οθόνες των συσκευών. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι εκτίθενται περισσότερο από ποτέ στην μπλε ακτινοβολία.

μπλε φως καταστρέφει το δέρμα

Unsplash

Πώς μπορείς να προστατέψεις το δέρμα σου;

  • Αρχικά, να μειώσεις όσο μπορείς τη χρήση των οθονών. Εάν εργάζεσαι με υπολογιστή καθημερινά, φρόντισε να μην περνάς και όλη την υπόλοιπη μέρα σου μπροστά στις οθόνες.
  • Αγόρασε προϊόντα για το δέρμα που προστατεύουν απ’ το μπλε φως. Όσο περίεργο και να σου ακούγεται κυκλοφορούν φόρμουλες και αντηλιακά που έχουν ελεγχθεί και αποδειχθεί ότι μπορούν να μας προστατέψουν απ’ την συγκεκριμένη ακτινοβολία.
  • Αγόρασε κάποιο φίλτρο για τις οθόνες που δεσμεύει το μπλε φως.
  • Μείωσε στο ελάχιστο τη φωτεινότητα της οθόνης.
  • Βάλε στη διατροφή σου καροτενοειδή που φιλτράρουν το μπλε φως. Τέτοιες τροφές είναι τα καρότα, οι ντομάτες, τα ροδάκινα, λαχανίδα κ.ά.

Δες ακόμα:

Κάθεσαι για ώρες μπροστά από μια οθόνη; Πρόσεξε τα μάτια σου!

Photo: Freepik