Το μελάνι απ’ το τατουάζ σου μπορεί να ταξιδέψει σ’ όλο σου το σώμα!

LIKE US ON FACEBOOK

Τα τατουάζ έχουν γίνει κατά καιρούς αντικείμενο έρευνας, όμως, οι επιστήμονες ποτέ δεν σταματούν να ερευνούν το τι συμβαίνει στο δέρμα και το σώμα μας όταν κάνουμε ένα τατουάζ. Η νέα μελέτη που έβγαλε συμπεράσματα που δεν είχαμε ξαναδιαβάσει στο παρελθόν.

Το μελάνι απ’ το τατουάζ σου μπορεί να ταξιδέψει σ’ όλο σου το σώμα και τελικά να καταλήξει στους λεμφαδένες, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η έρευνα, η οποία έγινε από μέλη από την Ευρωπαϊκή Μονάδα Ακτινοβολίας Synchrotron στη Γαλλία, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων και το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians, χρησιμοποίησε ακτίνες Χ σε τέσσερις σορούς ανθρώπων με τατουάζ και σε μια χωρίς τατουάζ, σ’ ένα ελαφρώς μακάβριο πείραμα με στόχο να βρει πού κατευθύνεται το μελάνι.

μελάνι απ' το τατουάζ

Όπως τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης, θα ήταν ανήθικο να γίνει το πείραμα σε ζώα, αφού αυτά τα πλάσματα δεν θα μπορούσαν να δώσουν άδεια για να τους γίνει τατουάζ.

Λόγω της μόδας των τατουάζ, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν το μελάνι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές με κάποιο τρόπο για τον οργανισμό μας.

«Η αυξανόμενη τάση των τατουάζ προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σε σχέση με τις επιδράσεις του μελανιού στο ανθρώπινο σώμα», εξήγησαν οι ερευνητές.

Το μελάνι απ’ το τατουάζ λειτουργεί κάπως έτσι: Από τη στιγμή που οι λεμφαδένες φιλτράρουν τη λέμφη, που είναι το υγρό που μεταφέρει τα λευκά αιμοσφαίρια σ’ όλο το σώμα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις που εμφανίζονται, συλλέγουν μερικά από τα σωματίδια μελανιού.

Το διοξείδιο του τιτανίου φαίνεται να είναι αυτό το οποίο ταξιδεύει. Πρόκειται για μια λευκή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στο μελάνι των τατουάζ και αναμιγνύεται μ’ άλλα χρώματα για να βγουν οι κατάλληλες αποχρώσεις.

μελάνι απ' το τατουάζ

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν πως θα συνεχίσουν να ερευνούν το «ταξίδι» του μελανιού στο ανθρώπινο σώμα.

Στα μελλοντικά πειράματα θα εξετάσουμε επίσης το φορτίο χρωστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων άλλων προκειμένου να εντοπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή διανομή συστατικών μελανιού απ’ το τατουάζ σ’ όλο το σώμα

Το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών, όχι μόνο θα είναι χρήσιμα για την εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τα τατουάζ, αλλά και για την εκτίμηση των κινδύνων από σωματίδια που υπάρχουν, για παράδειγμα στα καλλυντικά, όταν αυτά έρχονται σ’ επαφή με το σημείο του δέρματος όπου υπάρχει τατουάζ.

Διάβασε και αυτό:

Γιατί το καλοκαίρι δεν πρέπει να κάνεις τατουάζ;

Photo: Allef Vinicius/ Unsplash

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved