Πολλοί γονείς κάνουν ένα βασικό λάθος με τη διατροφή του παιδιού τους, με αποτέλεσμα τελικά εκείνο να γίνεται πιο δύσκολο με το φαγητό. Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος;

Μια νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε πως η κοινή πεποίθηση ότι τα παιδιά όσο μεγαλώνουν απλά γίνονται δύσκολα στο φαγητό και επιλεκτικά, δεν είναι στην πραγματικότητα αλήθεια.

Οι ερευνητές απ’ το University of Michigan στη νέα τους έρευνα παρακολούθησαν 317 ζευγάρια μητέρων με τα παιδιά τους για 4 χρόνια.

Οι μητέρες κλήθηκαν να μιλήσουν για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, αλλά και τις δικές τους συμπεριφορές σχετικά με τη διατροφή του παιδιού, όταν εκείνο ήταν 4, 6, 8 και 9 ετών.

διατροφή του παιδιού

Pexels

Τι διαπιστώθηκε για τη διατροφή του παιδιού;

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics, έδειξαν ότι τα παιδιά που ήταν πολύ επιλεκτικά και δύσκολα με το φαγητό τους έτειναν να έχουν χαμηλότερο δείξη μάζα σώματος, ενώ τα χαμηλά επίπεδα επιλεκτικής κατανάλωσης συνδέονται με υψηλότερους ΔΜΣ.

Ωστόσο, οι ερευνητές προσθέτουν ότι παρόλο που τα επιλεκτικά παιδιά είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ, όλα τα παιδιά που εξετάστηκαν ήταν ακόμα σε ένα πολύ υγιές επίπεδο ΔΜΣ. Επιπλέον, τα επιλεκτικά παιδιά έτειναν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Η μελέτη διαπίστωσε, όμως, ότι τα επιλεκτικά στο φαγητό παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γονείς που τους πίεζαν να τρώνε κάτι συγκεκριμένο ή που τους περιόριζαν ορισμένα τρόφιμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να δήλωναν πως έχουν αρνητικές αναμνήσεις με το φαγητό.

διατροφή του παιδιού

Pexels

Το συγκεκριμένο εύρημα συμφωνεί με μια προηγούμενη έρευνα που διαπίστωσε ότι η προσπάθεια των γονιών να πιέζουν τα παιδιά να τρώνε τρόφιμα που δεν τους αρέσουν, μπορεί στην πραγματικότητα να τα οδηγήσει στο να ακολουθήσουν στο μέλλον μια λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν πιο επιλεκτικά είχαν μητέρες που ανέφεραν περισσότερο περιορισμό των ανθυγιεινών τροφίμων και γλυκών. Αυτές οι μητέρες μπορεί να προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις των παιδιών τους σε πιο υγιεινές επιλογές, αλλά μπορεί να μην υπάρχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες των παιδιών δεν άλλαξαν πραγματικά από την προσχολική ηλικία μέχρι τη σχολική ηλικία.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η υπερβολική πίεση στο παιδί σου να τρώει συνέχεια ορισμένα τρόφιμα και η ρητή απαγόρευση τροφίμων που θεωρείς ανθυγιεινά, μπορεί τελικά να κάνει το παιδί πιο δύσκολο με το φαγητό, ενώ μελλοντικά αυτή η πίεση μπορεί να εκδηλωθεί ως αντίδραση και τελικά το παιδί να αρχίσει να τρώει ανθυγιεινά.

Δες ακόμα:

Οι τροφές που βοηθούν το παιδί σου να ψηλώσει!

Photo: Pexels