Η ζωή στο Instagram μπορεί να φαίνεται πολύ απλή. Όμορφες στιγμές, νόστιμα γεύματα και όμορφοι άνθρωποι συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία των posts στα social media. Αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο hashtag, με συγκεκριμένες αναρτήσεις που επηρεάζει αρνητικά τις γυναίκες. Οι φωτογραφίες απ’ το γυμναστήριο στο Instagram προκαλούν περισσότερο κακό απ’ ότι δίνουν έμπνευση.

Οι fitness influencers ή διάσημα και μεγάλα acounts συχνά πληρώνονται για να διαφημίζουν συγκεκριμένα “θαυματουργά” προϊόντα, αν και το Instagram έχει γίνει αρκετά αυστηρό σε τέτοιου είδους αναρτήσεις.

Πολλά από αυτά τα accounts χρησιμοποιούν το hashtag #fitspiration ως έναν τρόπο για να εμπνεύσουν τους άλλους να πάνε στο γυμναστήριο και να χτίσουν το σώμα που συνεχώς δείχνουν off online. Αλλά οι φωτογραφίες απ’ το γυμναστήριο στο Instagram δεν δίνουν και τόση έμπνευση, ούτε κίνητρο στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές απ’ το Flinders University, το συγκεκριμένο hashtag δρα αντίστροφα σε μεγάλο βαθμό και ειδικά στις γυναίκες. Όταν η μέση γυναίκα καταγράφει και βλέπει ατελείωτες εικόνες υπερβολικά fit γυναικών, σχεδόν τέλειων σωμάτων, τότε αυτό χάνει την αξία του και δεν δίνει κανένα κίνητρο.

Περισσότερες από 100 γυναίκες μεταξύ 17 και 25 ετών συμμετείχαν στην έρευνα. Οι συγκεκριμένες γυναίκες ανέφεραν πως ήταν σε χειρότερη διάθεση και περισσότερο δυστυχισμένες με το σώμα τους όταν χάζευαν στο Instagram τις συγκεκριμένες αναρτήσεις. Πολύ περισσότερο, αυτές οι αναρτήσεις δεν τις έκανε να θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο περισσότερο από ότι συνήθως.

Δεν υπάρχει δηλαδή, κάποια ευεργετική επίδραση αλλά οι γυναίκες αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους και το σώμα τους.

5 συνηθισμένα προβλήματα στο γυμναστήριο που όλοι μας έχουμε βιώσει

Κι ενώ το Instagram είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, η εικόνα της «τέλειας γυναίκας» διαιωνίζεται απ’ τον λαϊκό πολιτισμό σίγουρα και δεν είναι κάτι νέο. Αυτό συμβαίνει στην τηλεόραση και τις κινηματογραφικές ταινίες εδώ και δεκαετίες.

Ορισμένες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, τους ζητήθηκε να κάνουν γυμναστική αφού είδαν #fitspiration φωτογραφίες. Οι συγκεκριμένες γυναίκες, δήλωσαν πως νιώθουν ότι γυμνάζονταν πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν έμειναν στο διάδρομο περισσότερο από άλλες γυναίκες που είδαν φωτογραφίες με ταξίδια πριν πάνε στο γυμναστήριο.

Η άσκηση φαίνεται να μετριάζει μερικές από τις αρνητικές επιδράσεις των αναρτήσεων με περιεχόμενο το fitness, με τις περισσότερες γυναίκες να αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά την προπόνηση, όσον αφορά τόσο την εικόνα του σώματός τους όσο και τη συνολική τους διάθεση. Μεταξύ των συμμετεχόντων που είδαν απλώς τα συγκεκριμένα posts και δεν έκαναν γυμναστική μετά, επανήλθαν γενικά στο να αισθάνονται φυσιολογικά μετά από μια περίοδο ηρεμίας.

Διαβάστε επίσης:

Ανατρέπουμε σε χρόνο dt όλες τις δικαιολογίες για να μην πας γυμναστήριο!

Photo: Pexels