Αν λατρεύεις να τρως κάθε μέρα στο πρωινό σου αυγά, τότε σου έχουμε άσχημα νέα! Σύμφωνα με νέα έρευνα, αν τρως πολλά αυγά μέσα στην εβδομάδα, αυξάνεις τις πιθανότητες να αντιμετωπίσεις πρόωρο θάνατο.

Και μάλιστα οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα αυστηροί με το πόσα αυγά μπορείς να τρως εβδομαδιαίως, αφού λένε πως ακόμα και 3-4 αυγά την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Κάποτε αναρωτιόμασταν πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα, τώρα το ερώτημα πέρασε στην εβδομάδα! Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, οδηγεί στην αύξηση της χοληστερίνης και συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Friends Tv Egg GIF - Find & Share on GIPHY

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, όσοι άνθρωποι καταναλώνουν τρία με τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση που δεν τρώνε καθόλου αυγά.

Το ενοχοποιητικό στοιχείο των αυγών είναι η χοληστερίνη. Εάν καταναλώνεις 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης την ημέρα, τότε έχεις 17% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα Άλεν, εξέτασαν τα στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.

Food Porn Egg GIF - Find & Share on GIPHY

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δεν συμπίπτουν με τις τελευταίες οδηγίες των υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, οι οποίες έλεγαν πως δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε για την κατανάλωση περισσότερων αυγών λόγω αύξησης της χοληστερίνης. Οι οδηγίες, συνεπώς, θα πρέπει ν’ αναθεωρηθούν σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Γενικά το θέμα των αυγών έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα. Παλαιότερες έρευνες είχαν βρει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στα αυγά και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όμως, η νέα μελέτη βρήκε ακριβώς τη σύνδεσή τους.

Φυσικά, οι επιστήμονες τόνισαν πως δεν θα πρέπει ν’ αφαιρέσουμε τελείως τα αυγά απ’ τα διατροφή μας, αρκεί να τα περιορίσουμε και να προτιμάμε το ασπράδι απ’ τον κρόκο, καθώς εκεί κρύβεται η περισσότερη χοληστερίνη.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του.

Δες κι αυτή την έρευνα:

Αν δεν θες να πάθεις πρόβλημα στην υγεία σου ξέρεις μέχρι πόσα αυγά μπορείς να φας;

Photo: Pixabay