Για πρώτη φορά μια έρευνα ρίχνει «φως» στα τελευταία λεπτά πριν τον θάνατο. Τα ευρήματα της μελέτης από νευρολόγους είναι συγκλονιστικά. Ο εγκέφαλος παραμένει για λίγο ζωντανός, ακόμα και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.

Απάντηση στο ερώτημα του τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο 5 λεπτά πριν τον θάνατο, επιχείρησε να δώσει μια ομάδα νευρολόγων απ’ το Βερολίνο και όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον.

Οι νευρολόγοι απ’ το Charité–Universitätsmedizin στο Βερολίνο συγκέντρωσαν τα στοιχεία από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια και κατέληξαν σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο 5 λεπτά πριν τον θάνατο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια με στόχο να «διαβάσουν» τον ανθρώπινο εγκέφαλο τη στιγμή του θανάτου.

Διαπιστώθηκε ότι μέχρι και πέντε λεπτά μετά τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς, τα εγκεφαλικά κύτταρα παραμένουν ζωντανά και εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εκτός απ’ αυτό, η συνείδηση του ανθρώπου είναι «ζωντανή» για ακόμα περισσότερο, παρά το γεγονός ότι το σώμα έχει πεθάνει.

έρευνα για το τι συμβαίνει ένα λεπτό πριν τον θάνατο

Ο ρόλος της κατάθλιψης

Ίσως το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα τα ευρήματα είναι το ότι το τελευταίο λεπτό πριν σταματήσει εντελώς και η λειτουργία του εγκεφάλου, παρατηρείται ένας «καταιγισμός» αντιδράσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν απ’ τους επιστήμονες ως «εξάπλωση της κατάθλιψης».

Ουσιαστικά, αυτό που εξήγησαν είναι ότι όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα αντιλαμβάνονται πως το σώμα έχει πια πεθάνει, καταρρέουν και η αντίδρασή τους είναι όπως εκείνη όταν το άτομο έχει περιέλθει σε καταθλιπτικό σοκ.

Photo: iStock