Τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό σου όταν βλέπεις θρίλερ;

LIKE US ON FACEBOOK

Ο Χειμώνας είναι η εποχή των ταινιών στο έχουμε ξαναπεί! Κι αν είσαι, όπως εμείς, λάτρης των θρίλερ, τότε σίγουρα θα κάνεις με τους φίλους σου μαραθώνιο horror movies! Πολλοί αγαπάνε να παρακολουθούν ταινίες τρόμου, όμως, γιατί λατρεύουμε τόσο πολύ να φοβόμαστε; Γιατί απολαμβάνουμε αυτή τη γλυκιά αγωνία μέχρι να εμφανιστεί το πνεύμα μέσα στο σπίτι και να το κάνει άνω κάτω ή ανυπομονούμε για τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια θα πάει -μόνη της φυσικά, μες το βράδυ βεβαίως- βόλτα στο δάσος και θα της συμβεί κάτι αναπάντεχο;

Ο κόσμος των τρομακτικών ταινιών έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει κάθε κομμάτι της φαντασίας μας, από τέρατα, κι εφιάλτες μέχρι παράλληλα σύμπαντα και φαντάσματα!

Ο κατάλογος μάλιστα των θεματικών είναι ατελείωτος, από splatter μέχρι δολοφονίες, εξορκισμούς, στοιχειωμένα σπίτια, αλλά και κούκλες που μόνο αθώες δεν είναι! Φυσικά η λίστα μας θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα! Δεν υπάρχει καμία έλλειψη στους τρόπους που μπορούν να μας κάνουν να βγάλουμε ένα δυνατό ουρλιαχτό ενώ καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε ένα θρίλερ! Τώρα, πλέον, υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί λατρεύουμε να φοβόμαστε ακόμα κι αν μετά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε!

Όταν παρακολουθούμε μια ταινία τρόμου, η αντίδρασή μας είναι η ίδια που θα είχαμε εάν αντιμετωπίζαμε στα αλήθεια μια τρομακτική κατάσταση. Πρόκειται για την ανταπόκριση του σώματός μας στον κίνδυνο που μας λέει είτε ν’ αντιδράσουμε είτε να παραμείνουμε ακίνητοι.

Η αδρεναλίνη ανεβαίνει κι αυτό εξηγεί το γιατί αισθανόμαστε σαν μας ανεβαίνει η πίεση!

Όμως, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας είναι κάτι παραπάνω απ’ο απλή αδρεναλίνη. Το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία εκκρίνεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα μας συναρπάζει.

Η ποσότητα ντοπαμίνης που πλημμυρίζει το σώμα μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο απολαμβάνουμε το να βρισκόμαστε σε «επικίνδυνες» καταστάσεις ή να παρακολουθούμε σκηνές που μας προκαλούν φόβο. Έτσι, λοιπόν, εάν λατρεύεις να φοβάσαι, τότε ανήκεις στους ανθρώπους που η μεγάλη απελευθέρωση ντοπαμίνης τους κάνει ν’ αποζητάνε τον φόβο!

Σύμφωνα με το National Geographic, η ποσότητα ντοπαμίνης που παράγει το σώμα μας καθορίζεται από την ποσότητα των «μικρών οθονών» στον εγκέφαλό μας που μετρούν την ποσότητα των ορμονών που απελευθερώνονται στο σώμα μας.

Εάν αυτές οι «μικρές οθόνες» είναι πολλές, τότε υπάρχει περιορισμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενώ αν είναι λίγες δεν μπορούν να ελέγξουν ακριβώς πόση έκκριση της ορμόνης είναι αρκετή, επομένως απολαμβάνουμε περισσότερο τα θρίλερ!

Φυσικά, το ότι λατρεύουμε να φοβόμαστε δεν είναι μόνο θέμα εγκεφάλου! Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν να ξεφεύγουν απ’ την ρουτίνα τους παρακολουθώντας ταινίες που τους εξιτάρουν και τους ανεβάζουν την αδρεναλίνη, ενώ άλλοι προτιμούν την ηρεμία και τη χαλάρωση με μια ρομαντική κομεντί. Σίγουρα εμείς δεν ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία!

Καλό το Notebook, αλλά αν δεν δεις λίγο Annabelle ν’ αναρωτιέσαι εάν η vintage κούκλα που έχεις απ’ τα παιδικά σου χρόνια μεταμορφώνεται όσο κοιμάσαι, τι να το κάνεις;;

Photo: PETER BERNIK
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved