Τι σχέση έχει το μυαλό σου με το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα; Οι επιστήμονες απαντούν!

LIKE US ON FACEBOOK

Η ηλικία είναι σχετική, αφού μπορεί να είσαι πιο ώριμος ή πιο ανώριμος από την πραγματική σου ηλικία.

Η ηλικία του μυαλού, όμως, είναι διαφορετική και εξαρτάται και από το φύλο σου. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες θα είναι πάντα νεότερες από τους άνδρες. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει μια έρευνα που παρέχει νέες πληροφορίες για το πώς οι εγκέφαλοι και των δύο φύλων εξελίσσονται.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται νέοι στο σώμα τους, αλλά σε σύγκριση με τις γυναίκες, είναι νευρολογικά χαμένοι. Γιατί, όμως, οι γυναίκες παραμένουν διανοητικά δραστήριες πολύ περισσότερο από τους άνδρες;

ηλικία του μυαλού

Αυτή η μελέτη, που διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αποκάλυψε ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών είναι τριών ετών πιο νέοι από αυτούς των ανδρών της ίδιας ηλικίας, γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα τη λειτουργία τους.

Η μελέτη περιελάμβανε 205 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 20 έως 82 ετών. Όλοι υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία για να αναλύσουν τη ροή οξυγόνου και γλυκόζης στους εγκεφάλους τους και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή. Παραδόξως, η ηλικία του εγκεφάλου με βάση την απόδοση αυτής της διαδικασίας ήταν κατά μέσο όρο 3,8 έτη νεώτερη στις γυναίκες.

Οι άνδρες δεν ήταν μόνο σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο εγκέφαλος του άντρα είναι 2,4 ετών μεγαλύτερος από την πραγματική χρονολογική ηλικία του. Επιπλέον, οι εγκέφαλοι των γυναικών παρέμειναν ενεργοί ανά πάσα στιγμή, δηλαδή, η δραστηριότητά τους δεν μειώνεται με την ηλικία.

Γνωστικά προβλήματα

ηλικία του μυαλού

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι άνδρες γίνονται ενήλικες πολύ νωρίτερα από τις γυναίκες. Ομοίως, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν γιατί οι γυναίκες δεν υποφέρουν από γνωστικές διαταραχές σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται καλύτερα στη λογική, στη μνήμη και στην επίλυση προβλημάτων.

Οι ορμόνες παίζουν ρόλο

ηλικία του μυαλού

Αν και έχουν ανακαλύψει ότι η μεταβολική διαδικασία της ζάχαρης παίζει σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο, οι ερευνητές έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βελτιώνουν την αντίληψη των ερεθισμάτων που περιβάλλουν το άτομο, το οποίο διατηρεί το μεταβολισμό του εγκεφάλου του.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι σε αυτή τη μελέτη δεν έγινε διάκριση μεταξύ του φύλου, το οποίο επηρεάζεται από κοινωνικά ζητήματα, έτσι ώστε το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής πιθανώς να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Διάβασε ακόμα:

Εκπαίδευσε το μυαλό σου να βλέπει πάντα τη θετική πλευρά, γιατί γίνεται!

Photos: sympa-sympa.com

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved