Εάν εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας ένα συγκεκριμένο συστατικό, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να παραμείνουμε υγιείς και να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη.

Τι να εντάξεις στη διατροφή σου για να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη; Φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτό προτείνει νέα μεγάλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα συνδέεται με μια μείωση κατά 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα, συνδέεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης.

κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη

Μάλιστα, για κάθε αύξηση κατά οκτώ γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ εξασφαλίζεται καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε πως κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, μελέτησαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη

Pexels / Daria Shevtsova

Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συμβουλεύει 25 ως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ ακόμη η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία.

«Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», σημείωσε ο Μαν.

Φυσικά, θα πρέπει να προσέχουμε καθώς η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να έχει παρενέργειες για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή μπορούν να ρίξουν κι άλλο το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό.

Σημειώνεται πως φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα, εκτός απ’ τα δημητριακά.

Δες ακόμα:

Οι χειρότερες συμβουλές για τη διατροφή που απλά πρέπει να ξεχάσεις!

Photo: Unsplash/Jennifer Pallian