Καθώς πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά τους, ανησυχούν για το ποιες είναι οι πιθανότητες για τη μετάδοση του κορονοϊού στον εργασιακό χώρο. Μια νέα έρευνα, λοιπόν, απ’ το Πανεπιστήμιο του Harvard έρχεται να απαντήσει σε μερικές απ’ τις ανησυχίες μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη απ’ το Πανεπιστήμιο Harvard TH Chan School Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικάνου Επιστήμονα Στέφανου Kales, η μετάδοση του κορονοϊού στον εργασιακό χώρο ήταν υπεύθυνη για το 48% των αρχικών εξάρσεων της επιδημίας σε έξι ασιατικές χώρες.

Μερικές επαγγελματικές ομάδες μάλιστα έχουν αυξημένο κίνδυνο για μετάδοση νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, κι αυτές οι ομάδες δεν είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

μετάδοση του κορονοϊού

Pexels

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μετάδοση στον εργασιακό χώρο στις υγειονομικές δομές έφτασε το 22%.

Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν και σε άλλους εργασιακούς χώρους όπως σε:

  • Οδηγούς ταξί,
  • ξεναγούς,
  • καθαριστές,
  • αστυνομικούς
  • ή άλλους επαγγελματίες υγείας με περιορισμένη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας στην αρχή της επιδημίας.

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών αποτελούσαν το 18% των περιπτώσεων μετάδοσης στον χώρο εργασίας
  • Οι εργαζόμενοι στον τομέα των πωλήσεων επίσης το 18%
  • Οι επιστάτες και οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό κατοικιών το 9% του συνόλου
  • Οι επαγγελματίες που το αντικείμενο ενασχόλησής τους σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια αποτελούσαν το 7% των περιπτώσεων μετάδοσης στον εργασιακό χώρο.

μετάδοση του κορονοϊού

Pexels

Παράλληλα, η μελέτη τονίζει ότι καθώς εξελίσσονταν οι επιδημικές εξάρσεις σε αυτές τις χώρες, διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 ανάλογα με το στάδιο της επιδημίας.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Ότι φυσικά σε ΚΑΘΕ εργασία θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρές πολιτικές πρόληψης και επιτήρησης προκειμένου η επάνοδος στην καθημερινότητα να μην σημαίνει την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Η πρόληψη της λοίμωξης σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι εξίσου σημαντική και για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους πελάτες που εξυπηρετούν

Δες ακόμα:

Κορονοϊός: 7 tips για να μην κολλήσεις τον ιό!

Photo: Freepik