Ενισχύει τα δεδομένα μια νέα μελέτη σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης του κορονοϊού. Η κινεζική έρευνα υποστηρίζει πως ο ιός μπορεί να αιωρείται μέσα στους χώρους των νοσοκομείων, ειδικά στις τουαλέτες.

Γνωρίζαμε ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα κι αυτή η έρευνα απ’ την Κίνα έρχεται να ενισχύσει αυτή τη θεωρία. Η μελέτη έγινε σε δύο νοσοκομεία της Γουχάν, στα οποία εντοπίστηκε το γενετικό υλικό (RNA) του ιού σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ιδίως μέσα στις τουαλέτες.

Οι ερευνητές, συνέλεξαν δείγματα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από το Νοσοκομείο Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Γουχάν και από ένα νοσοκομείο που στήθηκε πρόχειρα για ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Επίσης, πήραν δείγματα από τον αέρα έξω από πολυκατοικίες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα της κινεζικής πόλης, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας.

εξάπλωσης του κορονοϊού

Τι έδειξε η νέα έρευνα για τον τρόπο εξάπλωσης του κορονοϊού;

Στον αέρα στους χώρους απομόνωσης ή στα καλά αεριζόμενα δωμάτια των ασθενών στα δύο νοσοκομεία βρέθηκαν ελάχιστα ίχνη του κορονοϊού, ωστόσο, υπήρξαν αυξημένες συγκεντρώσεις του RNA του ιού στις τουαλέτες που δεν αερίζονταν, καθώς επίσης στους χώρους όπου το υγειονομικό προσωπικό άλλαζε τις προστατευτικές στολές του, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα σωματίδια του ιού που έχουν επικαθίσει στα ρούχα, είναι δυνατό μετά να εκτιναχθούν στον αέρα.

Όμως, αφότου είχε γίνει καλή απολύμανση στους συγκεκριμένους χώρους αυτούς των νοσοκομείων, δεν ανιχνεύθηκαν καθόλου ίχνη.

Στα θετικά της μελέτης, δεν ανιχνεύθηκε ο ιός στα περισσότερα άλλα μέρη της πόλης, με εξαίρεση κάπως αυξημένα επίπεδα στις πολυσύχναστες περιοχές έξω από τα νοσοκομεία και τα καταστήματα.

εξάπλωσης του κορονοϊού

Pixabay

Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, χρειάζονται περίπου 15 λεπτά, ώστε ένα άτομο να εισπνεύσει ένα σωματίδιο του κορονοϊού, αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο μένει κάποιος στον ίδιο χώρο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Αν κάποιος φοράει μάσκα μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης, καθώς αυτή θα μπλοκάρει τα περισσότερα σωματίδια του ιού.

Ο καλός αερισμός των δωματίων, οι ανοικτοί χώροι, η αποφυγή του πλήθους, η απολύμανση των προστατευτικών στολών και των τουαλετών μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2

Οι ερευνητές πάντως τονίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το κατά πόσον η παρουσία του κορονοϊού στον αέρα σημαίνει ότι μεταδίδεται κιόλας μ’ αυτό τον τρόπο.

Δες ακόμα:

Κορονοϊός: Πόσο ζει στις επιφάνειες; Τι συμβαίνει με τα ρούχα;

Photo: Pexels