Θα το σκεφτείς πολύ πριν ξαναφάς μύδια αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο. Τα μύδια μολύνονται από πλαστικό στους ωκεανούς απ’ την Αρκτική ως την Κίνα, αποτελώντας ένα τρανταχτό σημάδι για την εξάπλωση της ρύπανσης των ωκεανών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Υδάτινης Έρευνας, μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μολύνουν τα μύδια, τα οποία βρίσκονται στα φαινομενικά παρθένα ύδατα.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, τα νερά της Αρκτικής περιείχαν το περισσότερο πλαστικό απ’ όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά μήκος των νορβηγικών ακτών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «τα πλαστικά εξαπλώνονται βόρεια από τα ωκεάνια ρεύματα και τους ανέμους από την Ευρώπη και την Αμερική, καταλήγοντας στον Αρκτικό Ωκεανό. Έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα μυδιών που έχουν εξετάσει οι επιστήμονες. Παλαιότερες έρευνες έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά σε μύδια από χώρες όπως η Κίνα, η Χιλή, ο Καναδάς, η Μ. Βρετανία και το Βέλγιο».

Όσον αφορά την κατάσταση στις ακτές και στα ανοιχτά της Νορβηγίας, τα μύδια είχαν 1,8 κομμάτια μικροπλαστικών κατά μέσο όρο, με τα πλαστικά να έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά. Στην Αρκτική τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 4,3 κομμάτια μικροπλαστικών.

Στο παρελθόν τα μύδια έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανεπίσημος παγκόσμιος βιοδείκτης για τη μικροπλαστική ρύπανση καθώς τα μαλάκια, σε αντίθεση με τα ψάρια που κινούνται, ζουν στον βυθό.

Πάντως, αξίζει να τονιστεί πως ο κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένων μυδιών δεν είναι σοβαρός καθώς πρέπει να φας τεράστιες ποσότητες για να υπάρξει πρόβλημα υγείας.

Φυσικά, η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι για τη μείωση των πλαστικών στους ωκεανούς.