Ο κορονοϊός και οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του αλλά και τα μέτρα για την πρόληψη ενός δεύτερου κύματος, φαίνεται πως είναι πιθανό να φέρουν ένα τέλος στα “open space γραφεία”.

Αρκετές εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, λειτουργούν με open space γραφεία, χωρίς διαχωριστικά, για να ευνοείται η συνεργασία των εργαζομένων.

Τα open space γραφεία και τα μέτρα προστασίας

Όμως, ο κορονοϊός μας θυμίζει ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα γι’ αυτό και πρέπει να εξασφαλιστούν πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Μια απ’ τις σκέψεις είναι τα διαχωριστικά από πλεξιγκλάς ή άλλα, καθώς και η επιστροφή στο “γραφείο- κουβούκλιο”.

open space γραφεία

Pixabay

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times, ο κορονοϊός είναι πολύ πιθανό να φέρει το τέλος στα open space γραφεία και να επιστρέψουμε στην εποχή των μικρών κλειστών γραφείων.

Κι όλα αυτά ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι συχνά χρειάζονται περισσότερη ησυχία και ιδιωτικότητα.

Στόχος σε όλες τις εταιρείες είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων με μέτρα προστασίας που περιλαμβάνουν μάσκες, αντισηπτικά πάνω στα γραφεία, καθαρισμό των κλιματιστικών συστημάτων (και τη ρύθμιση της ροής του αέρα μακριά από τα γραφεία), καλό φυσικό αερισμό των χώρων με ανοιχτά παράθυρα, αλλά και κάποιες πιο δομικές αλλαγές που θα δώσουν μεγαλύτερη αίσθηση της ασφάλειας.

Μία μελέτη του 2016, με ανάλυση πάνω σε έρευνες για τη γρίπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 16% της μετάδοσης των ιών της γρίπης συμβαίνει στα γραφεία, από τους άρρωστους στους υγιείς συναδέλφους τους.

open space γραφεία

Stocksy/Alia Images

Μία άλλη μελέτη συμπέρανε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού της μετάδοσης στα γραφεία είναι να ενθαρρύνονται οι άρρωστοι εργαζόμενοι να μένουν σπίτι τους με άδεια ασθενείας.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο δρ Λάιζα Γουίνστον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ένα άλλο μέτρο πρόληψης είναι απλά «να υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι μέσα στον χώρο εργασίας» σε πιο μόνιμη βάση.

Διάβασε ακόμα:

5 εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγικότητα σου!

Photo: Pexels