Ποιος είναι καλύτερος στο multitasking; Ο άνδρας ή η γυναίκα; Σκέψου το καλά γιατί αυτή η έρευνα σίγουρα θα σε εκπλήξει!

Ποιος είναι καλύτερος στο multitasking; Ποιος μπορεί ταυτόχρονα να μαγειρεύει, να μιλάει στο τηλέφωνο, να κάνει άλλες δουλειές και να τα κάνει όλα σχετικά καλά; Ποιος έχει πιο αναπτυγμένη αυτή την ικανότητα; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Τα στερεότυπα λένε οι γυναίκες, αλλά μια νέα έρευνα έχει διαφορετική γνώμη. Για χρόνια, λοιπόν, θεωρούσαμε πως οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα, ενώ οι άνδρες δυσκολεύονταν.

Μια νέα έρευνα όμως, από το Πανεπιστήμιο Bergen, απέδειξε πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα όσον αφορά στο multitasking. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review αλλά πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες θέλησαν να χρησιμοποιήσουν μια ενιαία, επικυρωμένη δουλειά για να αξιολογήσουν αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ στα δύο φύλα στο multitasking. Για να το κάνουν αυτό, ανέπτυξαν μια μηχανοργανωμένη εργασία (computerised meeting preparation task), η οποία σχεδιάστηκε για να μοιάζει με δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Στο CMPT, οι συμμετέχοντες -66 γυναίκες και 82 άνδρες ηλικίας από 18 μέχρι 60- βρέθηκαν σε ένα εικονικό 3D χώρο αποτελούμενο από τρία δωμάτια: κουζίνα, αποθήκη και ένας κυρίως δωμάτιο με τραπέζια και μια οθόνη.

Ο κάθε ένας έπρεπε να ετοιμάζει το δωμάτιο για ένα meeting και να τοποθετήσει όλες τις καρέκλες, τα μολύβια και τα ποτά στο σωστό μέρος, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να κάνει τηλεφωνήματα, να δίνει άλλες οδηγίες για το πώς θα βάλουν τα έπιπλα .

Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν το πόσο καλά ανταποκρίθηκαν άνδρες και γυναίκες, την ακρίβεια με την οποία εκτέλεσαν τη δουλειά, πόση ώρα τους πήρε, πόσο καλή μνήμη είχαν και πώς το διαχειρίστηκαν γενικά.

Και η έρευνα κατέληξε στο ποιος είναι καλύτερος στο multitasking: Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα!

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αλλά είναι πολύ μικρές!

Διαβάστε επίσης:

Αυτά τα illustrations θα σε κάνουν να ζητήσεις συγγνώμη απ’ τη μαμά σου!