Τελικά οι γιαγιάδες μας είχαν δίκιο και οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά μυωπίας είναι πιο έξυπνοι σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πολλές φορές θα ακούσεις μια γιαγιά να λέει πως οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά μυωπίας είναι και πιο σοφοί καθώς έχουν διαβάσει πολύ στη ζωή τους. Μια νέα έρευνα έρχεται να δικαιώσει τα λεγόμενα κάθε γιαγιάς εκεί έξω!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα υπάρχει μια θετική σύνδεση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μυωπία με τα επίπεδα νοημοσύνης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πραγματοποίησαν μια εκτενή έρευνα προκειμένου να ανακαλύψουν πως τα κληρονομικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου επηρεάζουν τη γνωστική του λειτουργία.

Η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα από 300.486 άτομα ηλικίας από 16 μέχρι και 102 ετών.

Οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να εντοπίσουν 148 ανεξάρτητους γενετικούς τόπους οι οποίοι συσχετίστηκαν με τη γνωστική ικανότητα και να εκτιμήσουν αν τα διάφορα χαρακτηριστικά, όπως η όραση, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το προσδόκιμο ζωής επηρεάζουν τη νοημοσύνη.

Οι συμμετέχοντες που φορούσαν γυαλιά μυωπίας είχαν 30% πιθανότητες να είναι πιο έξυπνοι, όπως αναφέρεται στην έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πολύ περισσότερο, η μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία συνδέθηκε και με διάφορα υγιή χαρακτηριστικά όπως η μακροζωία, ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, η καλύτερη καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

Ο Dr Gail Dvies, ειδήμων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και επικεφαλής της μελέτης, θεωρεί πως η εν λόγω έρευνα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στο μέλλον. «Αυτή η μελέτη, η μεγαλύτερη γενετική μελέτη της γνωστικής λειτουργίας, έχει εντοπίσει πολλές γενετικές διαφορές που συμβάλλον στην κληρονομικότητα των δεξιοτήτων της σκέψης» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η έρευνα σχετικά με τη σύνδεση της γενετικής με τη νοημοσύνη έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ο καθηγητής Ian Deary, προσθέτοντας πως λιγότερο από μια δεκαετία πριν «ψάχναμε για γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη με περίπου 3.000 συμμετέχοντες αλλά δεν είχαν βρει τίποτα».

Ενώ τώρα ανακάλυψαν σχεδόν 150 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με το πόσο έξυπνοι είναι οι άνθρωποι!

Ωστόσο, ο καθηγητής δήλωσε πως η ομάδα πρέπει να αναλύσει τα αποτελέσματα δίνοντας βάση στις λεπτομέρειες, προκειμένου να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γνωστική λειτουργία μειώνεται με τα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

“Άγνωστα” σημάδια που δείχνουν πως είσαι πιο έξυπνος απ’ τον μέσο όρο

Photo: unsplash/Keilidh Ewan