Τα social media επηρεάζουν περισσότερο τα κορίτσια από τα αγόρια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine. Πώς συνδέονται τα social media με την κατάθλιψη;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα κορίτσια στην εφηβεία που χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα social media, παρουσίαζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με τα αγόρια.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine συνέλεξε στοιχεία από 10.904 κορίτσια στην εφηβεία ηλικίας 14 ετών και αποκάλυψε ότι αυτά που περνούσαν τουλάχιστον πέντε ώρες ή περισσότερο καθημερινά στα social media, παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης κατά 50%.

Την ίδια ώρα, τα αγόρια ηλικίας 14 ετών που περνούσαν τον ίδιο χρόνο στα social media παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης κατά 35%. Τα κορίτσια που χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τρεις με πέντε ώρες ημερησίως εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης κατά 26%, ενώ τα αγόρια κατά 21%.

Τα 14χρονα κορίτσια που κλήθηκαν να περιγράψουν τη σχέση τους ανάμεσα στα social media και την ψυχική υγεία, ανέφεραν περισσότερα περιστατικά bullying, προβλήματα στον ύπνο και λιγότερη αυτοεκτίμηση. Όλα όσα δηλαδή συνδέονται και με τα συμπτώματα που προκαλούν κατάθλιψη.

Σε ερώτηση για το πόσες ώρες την ημέρα χρησιμοποιούν τα social media, αποδείχθηκε ότι τα κορίτσια τα χρησιμοποιούν κατά 43% περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως, ενώ τα αγόρια κατά 22%. Με την έρευνα ν’ αναφέρει ότι αυτός είναι ίσως και ο λόγος που μπορεί τα συμπτώματα κατάθλιψης να είναι ισχυρότερα στα κορίτσια απ’ ότι στα αγόρια.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο η συχνότητα που τα κορίτσια χρησιμοποιούν τα social media ο λόγος για τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN η Yvonne Kelly, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο τρόπος που τα κορίτσια χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας.

Η ίδια ανέφερε ότι τα κορίτσια είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Snapchat ή το Instagram, τα οποία βασίζονται περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση, τις φωτογραφίες και τα σχόλια κάτω απ’ αυτές.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης ανεξάρτητα απ’ τη χρήση των social media.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis, Anne Glowinski, ανέφερε στο CNN ότι τα κορίτσια είχαν περισσότερες πιθανότητες ν’ εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης από τα αγόρια, ακόμη και μετά την εφηβεία.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να εμποδίσεις τη ροή του Instagram απ’ το να σου προκαλεί κατάθλιψη!

Illustration: Rebecca Mock for TIME/NBC News