Η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται κι εμείς μαθαίνουμε νέα πράγματα για το ανθρώπινο είδος. Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει κάτι άγνωστο μέχρι πρότινος για την ανθρώπινη γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα ωάρια έχουν άποψη κι επιλέγουν εκείνα το σπέρμα που θα τα γονιμοποιήσει.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν χημικά σήματα για να προσελκύσουν τα σπερματοζωάρια. Όμως, η νέα σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά δείχνει ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν.

Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους.

Οι γυναίκες αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο για να διαλέξουν τον σύντροφό τους, ενώ αυτή η επιλογή, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, συνεχίζεται και μετά το σεξ κι αφορά τα ίδια τα ωάρια, τα οποία δείχνουν να είναι επιλεκτικά απέναντι στα ανδρικά σπερματοζωάρια.

ανθρώπινη γονιμοποίηση

AFP / GETTY / HENNING BAGGER

Οι λεπτομέρειες της μελέτης για την ανθρώπινη γονιμοποίηση

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζον Φιτζπάτρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B” της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, μελέτησαν πώς τα σπερματοζωάρια ανταποκρίνονται στο ωοθυλακικό υγρό που περιβάλλει τα ωάρια και περιέχει χημειοελκτικές ουσίες.

«Τα ανθρώπινα ωάρια απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται χημειοελκτικές και οι οποίες προσελκύουν τα σπερματοζωάρια προς τα αγονιμοποίητα ωάρια. Θέλαμε να μάθουμε αν τα ωάρια εκκρίνουν αυτά τα χημικά σήματα, προκειμένου να επιλέξουν ποια σπερματοζωάρια θα προσελκύσουν», σημείωσε ο δρ Φιτζέραλντ.

Διαπιστώθηκε τελικά πως πράγματι το ωοθυλακικό υγρό από μια γυναίκα προσελκύει καλύτερα τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα, ενώ το υγρό μια άλλης γυναίκας είναι καλύτερο στην προσέλκυση σπερματοζωαρίων από κάποιον διαφορετικό άνδρα. Αυτό δείχνει ότι οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη ταυτότητα των γυναικών και των ανδρών.

ανθρώπινη γονιμοποίηση

Έτσι, το ωάριο δεν «συμφωνεί» πάντα με την επιλογή συντρόφου από τη γυναίκα, ενώ ωάρια δεν προσελκύουν πάντα περισσότερα σπερματοζωάρια από τον σύντροφο τους, αλλά μπορεί να «προτιμούν» περισσότερο τα σπερματοζωάρια κάποιου άλλου άνδρα.

Αυτό ίσως είναι μια εξήγηση στο γιατί, εκτός από άλλα προβλήματα υπογονιμότητας, ορισμένα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν παιδί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό αφορά μόνο τα ωάρια, αφού «τα σπερματοζωάρια έχουν μόνο μια δουλειά, να γονιμοποιήσουν ωάρια, συνεπώς δεν έχει νόημα γι’ αυτά να είναι επιλεκτικά. Από την άλλη, τα ωάρια μπορούν να ωφεληθούν, αν διαλέξουν σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας ή γενετικά συμβατά».

Δες ακόμα:

Αυτά τα ήξερες για το σώμα σου;