Η κατανάλωση δύο αναψυκτικών την ημέρα, είτε περιέχουν ζάχαρη είτε άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης, μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πας ν’ ανοίξεις το κουτάκι με το αναψυκτικό που έχεις στο ψυγείο, σκέψου μήπως είναι καλύτερα να το πας κατευθείαν στον κάδο. Τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία με πολλούς τρόπους και τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμα έναν.

Πώς τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έρευνά του ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 450.000 ενήλικες σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 50 χρόνων, ενώ δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος, διαβήτης ή καρδιοπάθειες.

αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία

Unsplash/El Salanzo

Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα στο 1992 και το 2000, και παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 41.600 θάνατοι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το lifestyle τους, όπως η γυμναστική, το κάπνισμα και το βάρος, όπως επίσης και για τη διατροφή τους.

Το αποτέλεσμα; Το 9,3% όσων έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι αναψυκτικού τον μήνα πέθαναν μέσα στα 16 χρόνια της έρευνας, σε σύγκριση με το 11,5% όσων έπιναν 2 ή παραπάνω ποτήρια αναψυκτικό την ημέρα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι όταν άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η φυσική άσκηση, λήφθηκαν υπόψιν, τότε έγινε κατά 17% μεγαλύτερος ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο ανάμεσα σ’ εκείνους που έπιναν 2 ποτήρια αναψυκτικό την ημέρα σε σύγκριση μ’ όσους έπιναν ένα ποτήρι τον μήνα.

αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία

Pixabay

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τους άνδρες και τις γυναίκες της έρευνας.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένες αιτίες θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.

Στο μεταξύ, τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέθηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του πεπτικού συστήματος, ενώ όλα τα αναψυκτικά βρέθηκε ότι προκαλούν μεγαλύτερο ρίσκο για Parkinson.

Εσύ; Θα συνεχίσεις να πίνεις αναψυκτικά;

Δες ακόμα:

Πότε -μα ποτέ- μην συνδυάζεις το αναψυκτικό με το μπέργκερ!

Photo: Pixabay