Όταν βιώνουμε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας μπορεί πολύ εύκολα να πάρουμε λάθος αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βιώνουμε στρες και έντονο άγχος, μειώνεται η ικανότητά μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.

Τείνουμε να παίρνουμε λάθος αποφάσεις βασιζόμενοι πιθανόν σε κάποιο προσωρινό όφελος που θα έχουμε, παραβλέποντας τις σοβαρές συνέπειες.

Γι’ αυτό θα θέλαμε να σε βοηθήσουμε, με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, να παίρνεις σωστές αποφάσεις!

5 συμβουλές για να παίρνεις σωστές αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές

Να είσαι παρών

Όσο εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να μείνει στο τώρα, είσαι πιο ικανός να πάρεις αποφάσεις. Πολλές αποφάσεις μας βασίζονται σε παρελθοντικές εμπειρίες κι αυτό είναι λάθος. Ενώ το παρελθόν είναι ένας χρήσιμος δάσκαλος, μπορεί να είναι κι ένα γκρίζο σύννεφο που μας κρατάει απ’ το να δούμε καθαρά. Επειδή απλά συνέβη κάτι στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί ξανά και στο μέλλον. Το να είσαι παρών σου επιτρέπει να επικεντρωθείς σε όσα είναι σημαντικά.

αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές

Pixabay

Σκέψου τις αξίες σου

Μην κοιτάς μόνο την πρόσκαιρη ανταμοιβή… Μείνε πιστός στις αξίες σου και μην προδίδεις τα πιστεύω σου για μια σύντομη ευχαρίστηση. Όταν είμαστε αγχωμένοι τείνουμε να λαμβάνουμε λάθος αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές.

Για παράδειγμα, εάν είσαι άνεργος μπορεί να πεις ναι σε μια δουλειά με πολύ καλό μισθό αλλά χάλια εργασιακό περιβάλλον. Αυτό θα σου δώσει προσωρινή ικανοποίηση, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί μια λάθος απόφαση.

Απόφυγε αποφάσεις βασισμένες στον φόβο

Μια απόφαση βασισμένη στον φόβο ξεκινάει με τη φράση “πρέπει να…” και τελειώνει με κάποια αρνητική συνέπεια. Παίρνε αποφάσεις με βάση κάποια θετική οπτική κι όχι από φόβο.

Επίλεξε να αναλάβεις ένα καινούργιο project για να εξελιχθείς κι όχι με το σκεπτικό ότι θα χάσεις τη δουλειά σου.

αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές

“Sleep on it”

Έτσι το λένε και έχουν απόλυτο δίκιο! Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου να σκεφτεί μια σημαντική απόφαση που καλείσαι να πάρεις και ακόμα καλύτερα κοιμήσου και πάρε την απόφαση την επόμενη μέρα με καθαρό μυαλό.

Σύμφωνα με έρευνες, ο ύπνος σε βοηθάει να επεξεργαστείς τις πληροφορίες και βελτιώνει την ικανότητά σου να σκεφτείς καθαρά.

Λογική και εμπιστοσύνη

Η λογική χρειάζεται πάντα! Προσπάθησε να απομακρύνεις το συναίσθημα και σκέψου τα γεγονότα. Τα θετικά και τα αρνητικά. Στο τέλος, ρώτα τον εαυτό σου ποια απόφαση σου βγάζει περισσότερο νόημα.

αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές

Stocksy/Luke Mattson

Και φυσικά εμπιστεύσου τον εαυτό σου και το ένστικτό σου, εκτός απ’ τη λογική σου. Πολλές φορές υπερναναλύουμε κάτι στο μυαλό μας γιατί δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας και θεωρούμε ότι θα πάρει λάθος αποφάσεις. Σταμάτα να το κάνεις αυτό!

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα σ’ αυτή τη ζωή αλλά σίγουρα μπορείς να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις για σένα!

Δες ακόμα:

Ο πιο εύκολος τρόπος να πάρεις μια απόφαση, σύμφωνα με έρευνες

Photo: Freepik