H στατιστική που δημοσιεύτηκε το 2015 για τη χρήση των social media τράβηξε την προσοχή. Μέσα στην στατιστική αναφερόταν «Περισσότεροι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας μιας selfie παρά από επίθεση καρχαρία». Για να είμαστε δίκαιοι, πολύ λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτά τα αίτια.

Οι έρευνες, όμως, πλέον έχουν εστιάσει κατά πολύ σε έναν συγκεκριμένο τομέα, στις selfies. Για την ακρίβεια, εστιάζουν στο πώς επηρεάζουν οι selfies την ψυχολογία. Μάλιστα, οι περισσότερες έρευνες έχουν αρνητική χροιά, καθώς, οι selfies επηρεάζουν με πολύ άσχημο τρόπο την ψυχική υγεία. Μια νέα έρευνα δηλώνει ότι οι selfies σου ρίχνουν την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση.

Η χρήση των social media έχει συνδεθεί με αρνητικά πράγματα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο άνθρωπος που κάνει έντονη χρήση των social media έχει είτε κατάθλιψη, είτε έντονο άγχος, είτε δεν του αρέσει – ντρέπεται για το σώμα του, και αυξημένο ενδιαφέρον για την εμφάνισή του.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι αρκετά ευρείες ανάμεσα στους χρήστες, αλλά φαίνεται ότι πλήττουν ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες (που είναι οι χρήστες που χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media). Ωστόσο, πολλές  έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έντονης χρήσης των social media και της πνευματικής υγείας.

Η συσχέτιση ωστόσο αυτή δεν αποδεικνύει ότι τα social media αποτελούν και την αιτία. Με απλά λόγια: Μόνο και μόνο επειδή η χρήση των social media συσχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι προκάλεσε και τα αποτελέσματα αυτά. Είναι πιθανό ότι όλα αυτά, η κατάθλιψη, το άγχος, η άσχημη εικόνα για το σώμα μας, στην πραγματικότητα είναι οι αιτίες που οδηγούν στην μεγαλύτερη χρήση των social media, αντί για το αντίστροφο.

Αν αισθάνεσαι κατάθλιψη, μπορεί να προσπαθείς να συνδεθείς στο διαδίκτυο για να ανακουφίσεις το συναίσθημα θλίψης. Εάν έχεις άσχημη εικόνα για τον εαυτό σου, μπορεί να προσπαθείς να δημοσιεύεις ελκυστικές φωτογραφίες του εαυτού σου, για να δεχτείτε θετική κριτική απ’ άλλους για το πως σε βλέπουν.

Τι μας ωθεί να τραβάμε συχνά selfies;

Αν θέλουμε πραγματικά να κατανοήσουμε τις αιτιώδεις επιπτώσεις της χρήσης των social media, πρέπει να εξετάσουμε τι μας ωθεί να κάνουμε το κάθε τι.

Οι selfies χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο διαχείρισης των εντυπώσεων. Τι εννοούμε με αυτό; Διαχείριση των εντυπώσεων κάνει ο χρήστης κάθε φορά που προσπαθεί να επηρεάσει άλλους για να τον δουν με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί. Όλοι ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Οι δημοσιεύσεις στα social media είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που το κάνουμε αυτό.

Οι γυναίκες που κλήθηκαν να δώσουν συνέντευξη για να βοηθήσουν στην έρευνα απάντησαν ότι ο βασικότερος λόγος που κάνουν χρήση των social media είναι αυτός, η διαχείριση των εντυπώσεων δηλαδή. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι οι γυναίκες οι μόνες που χρησιμοποιούν τα social media για αυτό τον λόγο. Ωστόσο οι νεαρές γυναίκες ανεβάζουν περισσότερες φωτογραφίες τους από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Μια πρόσφατη έρευνα στις γυναίκες 16 με 25 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε ότι περνάνε πολλές ώρες της ημέρας τους βγάζοντας φωτογραφίες, κάνοντας edit και δημοσιεύοντας τες.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν έχει σημασία αν επιτρέπεται στην γυναίκα να κάνει edit στην φωτογραφία και να την φτιάξει όπως θέλει. Η ίδια νιώθει το ίδιο άγχος όταν δημοσιεύσει selfie της στα social media. Εκτός από το άγχος, εκείνη την στιγμή υπάρχει μείωση της αυτοπεποίθησής της.

Επίσης, έπειτα από την δημοσίευση της selfie οι γυναίκες νιώθουν λιγότερο ελκυστικές. Δεν βρέθηκε καμία θετική επιρροή στην ψυχική υγεία έπειτα από την δημοσίευση μιας selfie.

Τι αποδεικνύουν αυτά τα ευρήματα. Αρχικά, είναι σημαντικό οι γυναίκες (και οποιοσδήποτε άλλος χρήστης) δεν νιώθει ντροπή για την διαδικτυακή του συμπεριφορά. Δεν είναι σωστό να επιβάλλεται στις γυναίκες να ζουν σε έναν κόσμο όπου πρέπει να είναι τέλειες και να καταπιέζονται. Επιπλέον, μερικές γυναίκες μπορεί να θεωρούν ότι έτσι γίνονται πιο δυναμικές. Αλλά πρέπει όλοι να σκεφτούμε το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις δραστηριότητες μας μπορεί να φαίνονται διασκεδαστικές αλλά να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την πνευματική μας υγεία. Ιδιαίτερα για τις νεαρές γυναίκες που μπορεί ήδη να έχουν κάποια διατροφική διαταραχή, ή κατάθλιψη, ή άγχος, αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι είναι μια καλή ιδέα να ελαττωθεί η συχνότητα των δημοσιεύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Οι ειδικοί σου δίνουν επιπλέον -απίθανους- λόγους να κλείσεις τα social media τον Σεπτέμβρη!