Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν ο πατέρας που καπνίζει μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σπέρμα του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστικές ανεπάρκειες των παιδιών τους, ακόμα και των εγγονιών τους.

Η έρευνα έγινε πάνω σε αρσενικά ποντίκια τα οποία τροφοδοτήθηκαν με νικοτίνη στο πόσιμο νερό τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Και σίγουρα τα αποτελέσματα θα σου δώσουν το πιο σημαντικό λόγο να κόψεις το κάπνισμα. Και να ξέρεις ότι ο λόγος να κόψεις το κάπνισμα δεν αφορά την υγεία σου, αλλά το πόσο επηρεαζει το κάπνισμα το παιδί σου.

«Η νικοτίνη μπορεί να έχει άμεσες βλαβερές συνέπειες στον άντρας που την χρησιμοποιεί, και όπως δείχνει η μελέτη, μπορεί να έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στιις γνωστικές λειτουργίες των απογόνων του», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όταν τα αρσενικά ποντίκια εκτράφηκαν με θηλυκά ποντίκια που δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε νικοτίνη, οι απόγονοί τους έδειξαν υπερδραστηριότητα, έλλειψη προσοχής και αδιαλλαξία νοημοσύνης.

Αυτό το αποτέλεσμα επεκτάθηκε ακόμα και σε μια δεύτερη γενιά: όταν τα θηλυκά ποντίκια δεύτερης γενιάς εκτράφηκαν με αρσενικά που δεν είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη, πάλι οι απόγονοί τους εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν σημαντικά ελλείματα στη γνωστική ευελιξία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες δεν πρέπει να καπνίζουν. Όταν εκθέτουν τους εαυτούς τους στη νικοτίνη και στα άλλα συστατικά που περιέχει ένα τσιγάρο, υπάρχει κίνδυνος το παιδί τους να έχει διαταραχές συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανόμενης της υπερκινητικότητας και της έλλειψης προσοχής.

Μέχρι τώρα, πολλή προσοχή έχει δοθεί στις επιδράσεις της μητρικής έκθεσης στην νικοτίνη στα παιδιά. Δεν ήταν πολύ γνωστές, όμως, οι επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν σε παιδιά και εγγόνια αν ο πατέρας είναι καπνιστής. Η μελέτη μας δείχνει ότι ένας πατέρας που καπνίζει μπορεί να είναι επιζήμιος για τους απογόνους του σε πολλαπλές γενιές.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε γενετικές αλλαγές στο σπέρμα του πατέρα. Ανέφεραν επίσης, ότι διαπίστωσαν ότι πολλά γονίδια στα σπερματοζωάρια των ανδρών που είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη είχαν επιγενετικά τροποποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό η νικοτίνη έχει επίδραση στο σπέρμα.

«Είναι πιθανό ορισμένες από τις επιγενετικές αλλαγές που προκαλούνται από την νικοτίνη στο DNA του σπέρματος να είναι προσωρινές και να φυγουν με την πάροδο του χρόνου. Πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν συλληφθεί μετά από μια ορισμένη περίοδο αποχή από τη χρήση νικοτίνης μπορεί να μην επηρεαστούν».

Άλλες επιγενετικές αλλαγές μπορεί να είναι μόνιμες και μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους απογόνους. Απαιτούνται, σίγουρα, περισσότερες μελέτες για να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής απάντηση.

Η μελέτη έθεσε ερωτήματα όχι μόνο για το τι κάνουν οι σημερινοί καπνιστές στις μελλοντικές γενιές, αλλά και τι έχουν κάνει οι παλιές γενιές καπνιστών στους ανθρώπους που ζουν σήμερα.

Το κάπνισμα ήταν πολύ συνηθισμένο και πιο αποδεκτό τη δεκαετία ’40, του ’50 και το ’60 σε σύγκριση με σήμερα. Θα μπορούσε, λοιπόν, αυτή η έκθεση να αποκαλύψει την αιτία για την μεγάλη άνοδο στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου 8 ώρες μετά το κόψιμο του τσιγάρου

Credits: Unsplash