Η συχνότητα στο σεξ μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι, όμως οι ειδικοί έχουν την απάντηση που θες να ξέρεις κι εσύ, αν θες μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή. 

Άλλοι θεωρούν ότι το σεξ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια σχέση κι άλλοι όχι και τόσο. Ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί πότε κατά πόσο το σεξ που κάνεις είναι… φυσιολογικό; Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις ανασφάλεια σχετικά με το πόσο σεξ κάνεις με τον σύντροφό σου, όμως το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως κάθε σχέση είναι διαφορετική και με διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες. Συνεπώς, ό,τι ακούς από τους γύρω σου δεν πρέπει να σε επηρεάζει άμεσα.

Το περισσότερο σεξ δεν ισούται πάντα με μια καλύτερη σχέση. Αντίθετα, η εστίαση στην ποιότητα του σεξ, η σύνδεσή σου με έναν σύντροφο και το καλύτερο για τη σχέση σου μπορεί να κάνει τον δεσμό σου ισχυρότερο.

Όμως, ποια η ιδανική συχνότητα στο σεξ; Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα ζευγάρια; 

συχνότητα στο σεξ

unsplash/ Toa Heftiba

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις σεξ, ωστόσο οι ειδικοί κάτι έχουν να σου πουν.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior μελέτησε τη σεξουαλική συμπεριφορά πάνω από 26.000 ατόμων από το 1989 έως το 2014. Διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας κάνει σεξ 54 φορές το χρόνο ή κατά μέσο όρο περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Διαπίστωσε επίσης ότι, για τα παντρεμένα ζευγάρια, ο αριθμός παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος, 51 φορές το χρόνο. Ωστόσο, η συχνότητα άλλαξε ανάλογα με την ηλικία, αφού οι νεότεροι έκαναν πιο συχνά σεξ. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι το “σεξ” είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει πολλές σεξουαλικές πράξεις. Επομένως, οι ορισμοί μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Μια φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι ο μέσος όρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι το σωστό σεξ για όλες τις σχέσεις. «Έχω συνεργαστεί με ζευγάρια που θα υποστήριζαν ότι μια φορά την εβδομάδα είναι πάρα πολύ και άλλοι που θα έλεγαν ότι δεν είναι αρκετό», λέει ο Stefani Goerlich, sex therapist. Κάθε ζευγάρι καθορίζει το σωστό σεξ με βάση τις ανάγκες του, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει καθώς η σχέση συνεχίζεται.

συχνότητα στο σεξ

Pixabay

Το ίδιο υποστηρίζει και η sex therapist Christene Lozano, ενώ αναφέρει συγχρόνως ότι μερικοί άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να αισθάνονται ικανοποιημένοι ακόμη και αν δεν κάνουν σεξ για μήνες. Αντί να ψάχνεις έναν ανύπαρκτο κανόνα σχετικά με το πόσο σεξ πρέπει να κάνεις, πρέπει να επικεντρωθείς στη σεξουαλική σου σχέση και τι σημαίνει καιγια τους δυο σας αυτό. Σύμφωνα με την ίδια.

Συμπέρασμα; 

Ο μέσος ενήλικας κάνει σεξ περίπου μία φορά την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις κι εσύ. Ωστόσο, είναι καλό να επιλέγεις να είσαι φυσικά οικεία με τον σύντροφό σου, το πού και πόσο συχνά έχει σημασία πολύ λιγότερο από την ποιότητα της σύνδεσης αυτής.

Το σεξ πιο συχνά δεν αποτελεί εγγύηση ότι η σχέση σου θα είναι επιτυχής. Αντ’ αυτού, εστίασε στην ποιότητα της ίδιας της εμπειρίας. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει πιθανώς τη σεξουαλική ικανοποίηση του εαυτού σου και του συντρόφου σου περισσότερο από το να αυξήσετε απλώς τη συχνότητα στο σεξ.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Photo: Becca Tapert/ Unsplash