Νέα έρευνα ρίχνει φως στην περίοδο μετά από ένα έμφραγμα κι υποδεικνύει ποιο είναι το κατάλληλο διάστημα που πρέπει να περάσει προκειμένου να επιστρέψει ένας εργαζόμενος στη δουλειά του.

Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη δουλειά μετά το έμφραγμα; Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 67% έως 93% των ασθενών επιστρέφουν στη δουλειά τους εντός δύο ή τριών μηνών μετά το επεισόδιο. Ωστόσο, μετά από ένα έτος, 1 στους 4 τελικά παραιτείται, ειδικά εάν είναι καπνιστής και παχύσαρκος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology (Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αποδεικνύουν ότι η πιθανότητα επιστροφής στην δουλειά συνδέεται με πολλούς παράγοντες: Θέληση, ψυχολογικοί παράγοντες, ιατρική κατάσταση, είδος εργασίας κ.α.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν επίσης και στο φύλο των ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άντρες φαίνεται πως επιστρέφουν στη δουλειά σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες, ειδικά μετά την ηλικία των 55 ετών.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόνα Ρέιμπις από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ σχολίασε πως «η παραδοσιακή αντίληψη πως ο άντρας είναι αυτός που πρέπει να θρέψει την οικογένεια, συνεχίζει να υπάρχει, οπότε οι γυναίκες επιστρέφουν μετά από καρδιακό επεισόδιο στη δουλειά τους μόνο στο μέτρο που το θέλουν».

Καίριο ρόλο φαίνεται πως παίζει ακόμα ο τύπος εργασίας, το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και το κοινωνικοοικονομικό status.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αμφιβάλλουν για τις ικανότητες τους και να παρατήσουν εντός ενός έτους την εργασία τους, αν την ξεκινήσουν ξανά μετά από έμφραγμα, συγκριτικά με εκείνες που ασχολούνται με επαγγέλματα γραφείου.

Οι επιστήμονες, πάντως, προτείνουν ότι η ομαλή και επιτυχής επανένταξη στην εργασία προϋποθέτει τα εξής: Προγράμματα αποκατάστασης, τη σταδιακή επιστροφή στην εργασία με λιγότερες ώρες δουλειάς στην αρχή, τη διατήρηση της παλιάς εργασίας και όχι την έναρξη νέας, ελαχιστοποίηση του άγχους και των υποχρεώσεων για τον πρώτο καιρό.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 394 ασθενείς από επτά διαφορετικές χώρες κι οι ερευνητές έδειξαν ακόμα ότι στη διάρκεια του πρώτου έτους εργασίας μετά το καρδιαγγειακό επεισόδιο, οι ασθενείς είναι 25% λιγότερο παραγωγικοί. Στις πιθανές αιτίες συγκαταλέγονται η νοσηλεία, η απουσία απ’ τη δουλειά για εξετάσεις, καθώς και η έκπτωση των ικανοτήτων τους.

Διαβάστε ακόμα:

Εμφράγματα και εγκεφαλικά οι βασικότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα