Σήμερα, ο αριθμός των ζευγαριών που μένουν παντρεμένοι είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι στατιστικές σχετικά με τα διαζύγια έχουν μειωθεί λόγω ορισμένων παραγόντων. Γι’ αυτό και τα θετικά του γάμου, όπως καταλαβαίνεις, είναι πολλά!

Σύμφωνα με μια μελέτη των ερευνητών στο πανεπιστήμιο Carneige Mellon, οι άνθρωποι που παντρεύονται τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι single ή χωρισμένοι, καθώς παράγουν ένα χαμηλότερο επίπεδο κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και είναι πιο υγιείς.

Πώς λειτουργεί η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι ένα γλυκοκορτικοειδές, μια ορμόνη που εκκρίνεται σε μια κατάσταση φυσικού ή συναισθηματικού στρες και παράγεται από τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Η απελευθέρωσή του ελέγχεται από τον υποθάλαμο όταν το σώμα περνάει μια περίοδο στρες και έχει χαμηλό επίπεδο γλυκοκορτικοειδών στο αίμα. Η κορτιζόλη έχει σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό, επειδή βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, ενεργεί ως άμυνα κατά των μολύνσεων, σταθεροποιεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, διατηρεί την αρτηριακή πίεση και ομαλοποιεί το μεταβολισμό. Ωστόσο, πολύ από αυτή την ορμόνη στο σώμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων.

Τι έδειξε η έρευνα;

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Carneige Mellon μελέτησε τη συμπεριφορά 572 ανδρών και γυναικών μεταξύ των 21 και 55 ετών για να δει αν ο γάμος χρησίμευε ως ασπίδα κατά της πίεσης και της παραγωγής κορτιζόλης. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα σάλιου για τρεις συνεχείς ημέρες για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα και τις συγκεντρώσεις της ορμόνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το επίπεδο του άγχους είναι χαμηλότερο μεταξύ των παντρεμένων ατόμων από ό,τι μεταξύ των singles, χωρισμένων, διαζευγμένων ή χήρων. Αυτό σημαίνει ότι τα ζευγάρια που είναι ενωμένα σε έναν υγιή γάμο απολαμβάνουν καλύτερη υγεία γενικά. Από την άλλη πλευρά, οι ανύπαντροι διατρέχουν τον κίνδυνο να βιώσουν πιο αγχωτικές καταστάσεις. Αν η πίεση είναι παρατεταμένη, το επίπεδο κορτιζόλης αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη φλεγμονή.

Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερα χρόνια

θετικά του γάμου

Friends / Warner Bros

Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 10 και 15%, χαμηλότερο από τα άλλα άτομα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι άντρες έχουν καλύτερη σωματική υγεία μέσω της θετικής επιρροής των συζύγων τους στον τρόπο ζωής τους. Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, βλέπουν τη ψυχική τους υγεία να βελτιώνεται, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στη σχέση.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, οι έγγαμοι άνθρωποι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή η ύπαρξη μιας σχέσης σε βοηθά να έχεις μια υποστήριξη. Το να παντρευτείς σημαίνει ότι και οι δύο άνθρωποι είναι αφοσιωμένοι στην ευημερία της οικογένειάς τους και ως εκ τούτου τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί για τον εαυτό τους. Αυτό επιτρέπει στα ζευγάρια να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να παντρευτείς;

Οι ερευνητές ανέφεραν, επίσης, στη μελέτη τους ότι η κατάλληλη ηλικία για την καθιέρωση μόνιμης σχέσης μεταξύ ζευγαριών είναι μετά από 25 χρόνια για τους άνδρες και μεταξύ 19 και 25 ετών για τις γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μαθηματική θεωρία της Hanna Fry, η καλύτερη ηλικία για να έχει κάποιος σύντροφο είναι μετά την ηλικία των 27 ετών.

Photo: Shutterstock