Παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας… Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοί της; Η λίστα World Happiness Report που θα σε κάνει να σκεφτείς, να θέλεις να μετακομίσεις ή απλά να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου.

Για ακόμη μια φορά δημοσιεύτηκε ο Παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Πόσο ευτυχισμένοι είναι όσοι ζουν στη χώρα μας;

Τα νέα είναι άσχημα για την Ελλάδα, η οποία έπεσε τρεις θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας στη λίστα World Happiness Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση, πέρυσι βρισκόταν στην 79η θέση και το 2017 είχε καταλάβει την 87η θέση ενώ το 2016 την 75η.

Φέτος, πρέπει να την ψάξουμε αρκετά χαμηλά στη λίστα για να τη βρούμε.

Σύμφωνα με τη φετινή αναφορά του ΟΗΕ, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι αυτοί που ζουν στην Φινλανδία και ακολουθούν αυτοί που ζουν στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ολλανδία.

Ναι, για ακόμη μια φορά η Φιλανδία είναι πρώτη στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας, όπως ήταν και πέρσι ενώ για πρώτη χρονιά η Ελβετία δεν βρίσκεται στη βασική πεντάδα αλλά κατέλαβε την 6η θέση.

Οι ΗΠΑ έπεσαν μια θέση και βρίσκονται στην 19η ενώ στο τέλος της λίστα υπάρχουν κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Πολύ δυστυχισμένοι είναι και οι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, τη Τανζανία, τη Ρουάντα, την Υεμένη, το Μαλάουι, τη Συρία, τη Μποτσουάνα και την Αϊτή να ακολουθούν.

Πώς προκύπτει ο Παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας;

Η αξιολόγηση από τα Ηνωμένη Έθνη λαμβάνει υπόψιν 6 τομείς, οι οποίοι και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί για να είναι ένας άνθρωπος ευτυχισμένος:

  • Εισόδημα,
  • ελευθερία,
  • εμπιστοσύνη,
  • προσδόκιμο υγιούς ζωής,
  • κοινωνική υποστήριξη,
  • γενναιοδωρία.

«Οι πρώτες χώρες στην κατάταξη έχουν υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες όπως και στη συναισθηματική κατάσταση των κατοίκων της», διευκρίνισε ο ομότιμος καθηγητής των οικονομικών στο πανεπιστήμιο British Columbia, John Heliwell, εκ των αρμόδιων για την έκθεση του ΟΗΕ.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας… Και οι μετανάστες στη Φινλανδία καταγράφονται ως οι πιο ευτυχισμένοι μετανάστες στον κόσμο. Δεν έχει να κάνει με το φινλανδικό DNA, έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής σε αυτές τις χώρες…

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι κάτοικοι πληρώνουν υψηλούς φόρους προκειμένου να έχουν ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους, ζουν σε συνθήκες ελευθερίας και είναι γενναιόδωρου μεταξύ τους.

Νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι ένα περιβάλλον στο οποίοι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν

Τι κάνουμε λάθος; Ας αναρωτηθούμε…

Διαβάστε επίσης:

Το Harvard προτείνει αυτούς τους 6 τρόπους για μια ευτυχισμένη ζωή!

Photo: The Huffington Post