Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο ευτυχισμένα είναι τα ζευγάρια στα social media; Αλλά δεν εννοώ αυτό που δείχνουν μέσα από τις φωτογραφίες τους, αλλά αυτό που είναι στην πραγματικότητα. 

Πολλές φορές τα ζευγάρια στα social media εκδηλώνουν την αγάπη τους, ανεβάζουν φωτογραφίες από τα ταξίδια τους, την καθημερινότητά τους και κάνουν αισθητό το γεγονός ότι έχουν σχέση. Όμως, πόσο υγιές είναι αυτό;

Σύμφωνα με μία έρευνα, τα ζευγάρια που μοιράζονται την ερωτική τους ζωή με το διαδίκτυο είναι λιγότερο ευτυχισμένα στην πραγματικότητα από αυτό που δείχνουν. Μήπως το βλέπουν σαν έναν τρόπο να καθησυχάσουν τους άλλους, αλλά και τους εαυτούς του ότι όλα είναι καλά, ακόμα κι όταν δεν είναι;

Σεβασμός στα όρια

Φυσικά και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ανεβάσεις μερικές φωτογραφίες με τον άνθρωπό σου στα social media και να εκδηλώνεις την αγάπη σου για αυτόν. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί έχουν πει ότι κάποιος που είναι ευτυχισμένος στη σχέση του τείνει συχνά να βάλει ως εικόνα προφίλ μια φωτογραφία με το σύντροφό του κι αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και περιορισμοί στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με μία έρευνα, όταν τα ζευγάρια στα social media δημοσιεύουν υπερβολικά φωτογραφίες τους, τότε είναι συχνά αβέβαιοι για το σύντροφό τους.

Η μελέτη διεξήχθη με 108 ζευγάρια. Κάθε άτομο έπρεπε να συμπληρώσει ένα online κουίζ κάθε βράδυ για 2 εβδομάδες. Κάθε μέρα τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους σχετικά με τη σχέση τους, την ημέρα που πέρασαν και τι δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτογραφίες, σχόλια, likes). Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες συχνά έτειναν να δημοσιεύουν περισσότερες πληροφορίες τις ημέρες που αισθάνονταν χειρότερα ψυχολογικά.

Οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σχέσεων Nikki Goldstein, “τα ζευγάρια που δημοσιεύουν μόνο πληροφορίες για την αγάπη τους στα κοινωνικά δίκτυα υποφέρουν συχνά από έλλειψη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης από τον σύντροφό τους”. Οι άνθρωποι γενικά εστιάζουν σε αυτό που οι άλλοι σκέφτονται και συχνά το κάνουν πράξη, όταν αισθάνονται άσχημα ή αμφίβολα.

Από το Πανεπιστήμιο Brunel ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που δημοσιεύουν τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους στο διαδίκτυο συχνά έχουν τα δικά τους προβλήματα αυτοεκτίμησης.

Σκέψου

Ποιο είναι, λοιπόν, το όριο; Πώς ξέρεις αν δημοσιεύεις πάρα πολύ ή όχι; Σε γενικές γραμμές, ανεξάρτητα από το αν δημοσιεύεις δέκα φορές την ημέρα ή αν προτιμάς να κρατάς μυστική τη ζωή σου, αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που αισθάνεσαι εσύ ο ίδιος κατά βάθος. Προσπάθησε να ακούσεις τον εαυτό σου και να προσδιορίσεις τι νιώθεις την επόμενη φορά που θες να δημοσιεύσεις κάτι. Γιατί το κάνεις αυτό; Για να δείξεις στον κόσμο ότι είσαι ευτυχισμένος ή να μαζέψεις πολλά likes και να αρχίσουν να σου σχολιάζουν τις φωτογραφίες;

Τι επιτρέπεται να ποστάρεις αν έχεις σχέση;

Αν είσαι σε σχέση μην ποστάρεις ποτέ αυτά στα social media!

Photo: Pixabay.com