Πολλά έχουμε ακούσει και διαβάσει σχετικά με τα ταξίδια στην εποχή του κορονοϊού. Τελικά τι ισχύει, όμως; Μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός στο αεροπλάνο εάν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας;

Μια νέα κυπριακή έρευνα υποστηρίζει πως φαίνεται πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες μετάδοσης του ιού μέσα στο αεροπλάνο, εφόσον τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η έρευνα για το εάν μεταδίδεται ο κορονοϊός στο αεροπλάνο

Το κυπριακό υπουργείο Υγείας συγκέντρωσε στοιχεία από τις χιλιάδες αφίξεις επαναπατρισθέντων που έγιναν στο χρονικό διάστημα από τις 17 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Ιουνίου.

Το συμπέρασμα είναι ότι εφόσον τηρούνται τα συνιστώμενα μέτρα, δεν είναι σημαντικές οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αεροπλάνο.

κορονοϊός στο αεροπλάνο

Pexels

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης», τόνισε πως η Κύπρος ήδη απέστειλε τα στοιχεία στο  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τα οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Κύπρος διαθέτει ένα τεράστιο δείγμα από εξετάσεις κορονοϊού σε επαναπατρισθέντες, αφού τεστ έγιναν σε όλους ανεξαιρέτως του Κύπριους που επέστρεψαν στη χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πρόκειται για 10.666 τεστ από τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα πως μόνο ένα περιστατικό μπορεί να συνδεθεί με ενδεχόμενη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της πτήσης, με δεδομένη, βέβαια, την τήρηση όλων των μέτρων και ιδιαίτερα της χρήσης μάσκας που είναι, ούτως ή άλλως, υποχρεωτική.

Η περίπτωση του επιβάτη που ενδέχεται να προσβλήθηκε από κορονοϊό εν ώρα πτήσης αφορά πρόσωπο που ταξίδεψε από την Αγγλία στις 8 Ιουνίου και ήταν αρνητικό όταν εξετάστηκε κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

κορονοϊός στο αεροπλάνο

Unsplash/whereslugo

Όμως, λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης βρισκόταν σε θέση πίσω από επιβεβαιωμένο κρούσμα, επανεξετάστηκε στις 12 Ιουνίου και βρέθηκε θετικό. Αυτή ήταν και η μόνη περίπτωση από τις 10.666 που οι Κύπριοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μεταδόθηκε από επιβάτη σε επιβάτη εν ώρα πτήσης.

Δες ακόμα:

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία στο αεροπλάνο και το αεροδρόμιο!

Photo: Freepik