Πόσες φορές επιτρέπεται να πέσεις… ώστε να σηκωθείς ξανά;

LIKE US ON FACEBOOK

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αν δεν πέσεις, δεν θα σηκωθείς. Κι αν δεν κάνεις λάθη, δεν θα μάθεις. Πόσα είναι,όμως, τα λάθη που μπορείς να κάνεις, πόσες αποτυχίες επιτρέπονται για να πούμε πως είσαι στον σωστό δρόμο; Μια έρευνα για τις αποτυχίες μάλλον κάτι έχει να σου πει!

Τα κλισέ για την αποτυχία είναι τόσα πολλά που λιγάκι έχουμε βαρεθεί να τα ακούμε. Αλλά εμείς, θα σου πούμε ένα ακόμη κλισέ, απλά αυτή τη φορά μιλώντας με αριθμούς κι έχοντας αποδείξεις.

Τι έδειξε μια έρευνα για τις αποτυχίες;

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την ιδέα πως η αποτυχία είναι αναπόφευκτη και από αυτή πρέπει να μαθαίνουμε. Αλλά ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός αποτυχιών; Δεν μπορούμε διαρκώς να αποτυγχάνουμε, σωστά;

Ναι, υπάρχει το κομβικό σημείο και η σωστή ισορροπία επιτυχιών-αποτυχιών, σύμφωνα με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Arizona με τη βοήθεια ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Brown, Princeton, και το Πανεπιστήμιο της California, Los Angeles.

Τόσα μυαλά, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν και δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Communication την έρευνα με τίτλο “Ο κανόνας του 85% για τη βέλτιστη μάθηση”, αποδεικνύοντας πως το 15% του χρόνου είναι στην πραγματικότητα το σημείο για μάθηση.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα μηχανικής μάθησης, στα οποία οι υπολογιστές διδάσκονταν να αναγνωρίζουν χειρόγραφους αριθμούς. Οι υπολογιστές έμαθαν ταχύτερα όταν η δυσκολία είχε τεθεί σε ένα επίπεδο στο οποίο το σύστημα έκανε λάθος το 15%.

Οι αποτυχίες των διασημότερων σου δείχνουν πώς θα ξεπεράσεις τη δική σου

Μαθαίνεις μέσα από την εμπειρία σου και διαρκώς γίνεσαι καλύτερος. Και ο κανόνας του 85% επαναλαμβάνει το κλισέ: Αν δεν πέσεις, δεν θα σηκωθείς, κι αν δεν πέσεις μάλλον σημαίνει πως δεν προσπαθείς.

Αν κάνεις κάτι το οποίο είναι πολύ απλό κι εύκολο για σένα, τότε μάλλον δεν προσπαθείς αρκετά και δεν πηγαίνεις ένα επίπεδο παραπάνω. Μένεις στάσιμος.

Και υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να έχεις μείνει κολλημένος στο ίδιο σημείο;;; Όχι, καλύτερα να προσπαθήσεις κι ας αποτύχεις. Να πάρεις το ρίσκο και να ξεπεράσεις λίγο τον εαυτό σου.

Μαθαίνουμε από τις προκλήσεις και οι προκλήσεις έρχονται με το ρίσκο της αποτυχίας. Κι αυτό το ρίσκο πρέπει να είναι στο 15%! Πλέον, οι έρευνες μας μιλούν με αριθμούς και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε!

Διαβάστε επίσης:

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν θέλεις να πετύχεις

Photo: unsplash/Will Porada
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved