Κι ενώ βιώνουμε μια παγκόσμια πανδημία, πλησιάζει η εποχή της γρίπης και τα εθνικά συστήματα υγείας απειλούντα με “υπερφόρτωση”. Μια νέα έρευνα για το κρυολόγημα, όμως, που έρχεται απ’ τις ΗΠΑ, δίνει ελπίδες ότι μπορεί να λειτουργήσει ως “σύμμαχος” κατά της γρίπης.

Η αμερικανική επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ο ρινοϊός, ο οποίος είναι η συχνότερη αιτία του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να ενεργοποιήσει τις αντι-ιικές άμυνές του, με αποτέλεσμα τελικά να εμποδίσει τον ιό της γρίπης να μολύνει τους πνεύμονες.

Οι ερευνητές απ’ το Yale για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα ανέλυσαν στοιχεία τριετίας για περισσότερους από 13.700 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου το 7% διαγνώσθηκαν θετικοί με ρινοϊό και άλλοι τόσοι με γρίπη Α.

Τι έδειξε η νέα έρευνα για το κρυολόγημα;

Κατά τους μήνες που και οι δύο ιοί ήταν παράλληλα ενεργοί, αν σε ένα άνθρωπο υπήρχε ο ιός του κρυολογήματος, δεν υπήρχε συνήθως ο ιός της γρίπης.

Έγινε σαφές ότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ταυτόχρονα και τους δύο ιούς, μόνο 12. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, αν δηλαδή η λοίμωξη κάποιου με ρινοϊό θα λειτουργήσει προστατευτικά και έναντι του κορονοϊού. Είναι ακόμη είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πως θα αλληλεπιδράσουν οι δύο ιοί

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον κορονοϊο, όμως, τα ευρήματα πιθανόν να εξηγούν το μυστήριο με τον ιό της γρίπης των χοίρων το 2009: Τότε, το αναμενόμενο επιδημικό κύμα ποτέ δεν έφθασε από την Ασία στην Ευρώπη εκείνο το φθινόπωρο, μια περίοδο που είναι εξαπλωμένοι οι ρινοϊοί στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, τα ευρήματα εξηγούν γιατί η γρίπη είναι εποχική τον χειμώνα, ενώ προηγείται το φθινόπωρο η εποχή των κρυολογημάτων, τα οποία, όπως φαίνεται, μπορούν να αποτρέψουν τη γρίπη.

Η παρουσία των ρινοϊών, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Yale, ενεργοποιεί την παραγωγή της αντι-ιικής ουσίας ιντερφερόνης στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο ιός της γρίπης να αδυνατεί στη συνέχεια να τους μολύνει.

Οι αντι-ιικές άμυνες είναι ήδη ενεργοποιημένες, προτού ο ιός της γρίπης φθάσει. Η προστασία των ρινοϊών διαρκεί τουλάχιστον πέντε μέρες

Διάβασε ακόμα:

Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει και απ’ την γρίπη;

Photo: Pexels