Πώς ο σκύλος σου παίρνει πάντα αυτό που θέλει από σένα;

LIKE US ON FACEBOOK

Πώς ο σκύλος σου καταφέρνει να σε καλοπιάνει κάθε φορά και να κερδίζει αυτό που θέλει; Είσαι εσύ αφελής ή μήπως ο σκύλος σου λέει ψέματα μερικές φορές; 

Κι όμως ο σκύλος σου είναι πολύ πιο έξυπνος απ’ όσο φαντάζεσαι. Μια μελέτη έχει δείξει πως τα σκυλιά μπορούν να μάθουν να καταλαβαίνουν τι λέμε, ενώ μια άλλη έχει διαπιστώσει πως μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν από τον ιδιοκτήτη τους.

Πώς το καταφέρνουν αυτό;

Τα σκυλιά είναι πανέξυπνα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition πραγματοποιήθηκε σε 27 σκύλους από διαφορετικές ράτσες ηλικίας 1μιση έως 14 ετών, για να διαπιστωθεί αν προσπαθούσαν να εξαπατήσουν με κάποιο τρόπο τους ανθρώπους. Αποδείχθηκε ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να πουν ψέματα για να κερδίσουν κάτι.

Φυσικά και τα σκυλιά είναι οι πιο πιστοί σου φίλοι. Η έρευνα αυτή δεν δείχνει ότι δεν πρέπει να τα εμπιστεύεσαι, αφού είναι πράγματι τα πιο αξιόπιστα ζώα. Απλά πρέπει να γνωρίζεις πως δεν είναι εντελώς ανιδιοτελή πολλές φορές. Μερικές φορές γνωρίζουν πώς να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ανάλογα με το τι θέλουν να πάρουν σε αντάλλαγμα και ανάλογα με το πώς θα φερθούν θα πάρουν την αγαπημένη τους λιχουδιά.

Τελικά, μάλλον κι ο δικός σου σκύλος σου λέει ψέματα χωρίς να το καταλάβεις!

σκύλος σου λέει ψέματα

unsplash/ Samuel Charron

Πώς διεξήχθη η έρευνα;

Ποια είναι η αγαπημένη λιχουδιά κάθε σκύλου; Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα των ερευνητών. Τα σκυλιά έπρεπε να ξεχωρίζουν δύο άτομα με βάση τη γενναιοδωρία τους στο φαγητό. Ο πιο “συνεργάσιμος” έδινε αμέσως στο σκύλο μια λιχουδιά, ενώ ο πιο “ανταγωνιστικός” έδειχνε στο σκύλο τη λιχουδιά κι ύστερα την έκρυβε. Η έρευνα έδειξε φυσικά πως τα σκυλιά προτιμούσαν το πιο “συνεργάσιμο” άτομο.

Στη συνέχεια, δόθηκαν στα σκυλιά τρία κουτιά. Τα δύο περιείχαν διαφορετικές λιχουδιές και το τρίτο ήταν άδεια. Όταν τους είπαν “Δείξε μου που είναι το φαγητό”, τα σκυλιά έπρεπε να οδηγήσουν το άτομο που τα ρώτησε μπροστά από το σωστό κουτί. Το τεστ πραγματοποιήθηκε δύο φορές με το “συνεργάσιμο” άτομο κι άλλες δύο με το “ανταγωνιστικό”.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκυλιά οδήγησαν το λεγόμενο “συνεργάσιμο” πρόσωπο στο αγαπημένο φαγητό τους σχεδόν το 80% των φορών, ενώ ο λεγόμενος “ανταγωνιστικός” σπάνια οδηγήθηκε στο σωστό κουτί. Ουσιαστικά, τα σκυλιά κατάλαβαν ότι με τον “ανταγωνιστικό” παρτενέρ τους δε θα κέρδιζαν τίποτα, οπότε επέλεγαν συνειδητά να τον οδηγήσουν στο άδειο κουτί. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να πουν ψέματα για να επωφεληθούν.

Διάβασε ακόμα:

Συμπεριφορές του σκύλου σου και τι σημαίνουν

Photo: Unsplash
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved