Φύση και ψυχολογία συνδέονται και αυτό αποδεικνύεται και μέσα από έρευνες. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η φύση θεραπεύει. Υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος, η Περιβαλλοντική Ψυχολογία, που ασχολείται με το πως η φύση επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία. Οποιονδήποτε και να ρωτήσεις από το κοντινό σου περιβάλλον θα σου πει πως ύστερα από μία βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό νιώθει πιο ήρεμος και πιο χαρούμενος. 

Πώς φύση και ψυχολογία συνδέονται

Η φύση επιδρά στην υγεία

Στην Ιαπωνία υπάρχει το Shinrin-yoku ή αλλιώς κολύμπι στο δάσος. Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που κάνουν κολύμβηση στο δάσος έχουν τις βέλτιστες λειτουργίες του νευρικού συστήματος, καλά ισορροπημένες καρδιακές παθήσεις και μειωμένες διαταραχές του εντέρου. Τα προβλήματα όρασης όπως είναι η μυωπία και η υπερμετρωπία εμφανίζονται σπανιότερα σε όσους ασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που συμμετείχαν σε υπαίθριες δραστηριότητες είχαν καλύτερη όραση από τα παιδιά που πέρασαν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

ζωή θετικά

Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

Φύση και ψυχολογία συνδέονται με αυτόν τον τρόπο

Η φύση βοηθά τις λειτουργίες της μνήμης. Μια μελέτη σχετικά με τα γνωστικά οφέλη της φύσης διαπίστωσε ότι τα άτομα που έκαναν μια βόλτα στη φύση απέδωσαν καλύτερα σε ένα τεστ μνήμης από τα άτομα που περπατούσαν στους δρόμους της πόλης. Είναι γνωστό, επίσης, ότι οι περίπατοι στη φύση βοηθούν άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.  Συγκεκριμένα μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που πάσχουν από καταθλιπτικές διαταραχές σημείωσαν σημαντική αύξηση στη διάθεση τους όταν εκτίθενται στη φύση. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ένιωθαν επίσης πιο παρακινημένοι και ενεργοποιημένοι για να ανακάμψουν και να επανέλθουν στην κανονικότητα. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν, επίσης, ότι η ύπαιθρος μειώνει το στρες μειώνοντας την κορτιζόλη της ορμόνης του στρες και συνεπώς βοηθά στην ταχυκαρδία και την υπέρταση.

τρόποι για να ηρεμήσεις

Ενισχύει το πνεύμα

Η σχέση ανθρώπου – φύσης, λένε οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι, μας προσφέρει την αίσθηση της ευγνωμοσύνης και εντείνει την εκτίμηση που πρέπει να τρέφουμε για τα απλά καθημερινά πράγματα. Όταν φτάσεις στο σημείο να είσαι τόσο κοντά με τη φύση και να θαυμάζεις το μεγαλείο της αυτόματα νιώθεις και μία ευθύνη στο να την προστατεύσεις. Η αναπνοή στη φύση μας δίνει μια καλή αισθητηριακή συνειδητοποίηση. Όταν περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτό που βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε και νιώθουμε. Οι αισθήσεις μας εντείνονται και ζούμε πιο έντονες στιγμές.

Φύση και ψυχολογία συνδέονται λοιπόν και μάλιστα με τον πιο όμορφο τρόπο. Όταν βρίσκεις την ευκαιρία για εκδρομή να μη το σκέφτεσαι διπλά ή ακόμα για μια βόλτα στο κοντινότερο άλσος της πόλης.

Διάβασε ακόμα:

Σκύλος και φύση: Κράτα μακριά τον τετράποδο φίλο σου απ’ αυτά τα φυτά

Photo:Freepik