Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα δεν εμπλουτίζεις μόνο το βιογραφικό σου. Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις έναν άλλον πολιτισμό και μία διαφορετική κουλτούρα, καθώς και να εξασκήσεις το μυαλό σου.

Η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πως θα σου φαινόταν, όμως, να μάθεις μία ξένη γλώσσα ενώ κοιμάσαι;

Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και να διευρύνουμε, όσο το δυνατόν, τους ορίζοντες μας.

Ένα απο αυτά τα πράγματα που θα μπορούσαν να μας ωφελήσουν, πνευματικά, είναι και η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Δυστυχώς, όμως αν διαλέξεις συμβατικές μεθόδους, είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, ενεργοβόρα και πολυέξοδη.

Είναι όμως στα αλήθεια; Σύμφωνα με έρευνες που γίνανε από τα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Φλίμπουργκ, μπορείς να μάθεις μία ξένη γλώσσα ενώ κοιμάσαι.

Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι ηχογραφήσεις με καινούργιες λέξεις σε χαμηλή φωνη, δίπλα μας, την ώρα που κοιμόμαστε, μπορούν να μας βοηθήσουν να τις θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 60 ανθρώπων που η μητρική τους γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Οι μισοί απο αυτούς έπεσαν για ύπνο την ώρα που έπαιζαν σε χαμηλή ένταση ηχογραφήσεις με Ολλανδικές λέξεις. Οι άλλοι μισοί μείναν ξύπνιοι ακούγωντας ενσυναίσθητα τις ηχογραφήσεις με τις Ολλανδικές λέξεις.

Αργότερα, οι ερευνητές έβαλαν σε δοκιμασία τους 60 αυτούς ανθρώπους για να διαπιστώσουν οτι αυτοί που κοιμόντουσαν την ώρα που έπαιζε η ηχογράφηση είχαν μάθει, με διαφορά, καλύτερα τις Ολλανδικές λέξεις, σε σύγκριση με αυτούς που άκουγαν την ηχογράφηση, ενώ ήταν ξύπνιοι.

Παρόλα αυτά, ο υπεύθυνος έρευνας επισημαίνει, ότι το να ακούς ξένες λέξεις ενώ κοιμάσαι δεν αρκεί απο μόνο του για να μπορείς να μιλάς άπταιστα μία ξένη γλώσσα.

Χαρακτηριστικά τονίζει πως:

Μπορείς να “ενεργοποιήσεις” μόνο λέξεις που έχεις μάθει πριν πας για ύπνο. Ακούγοντας ηχογραφήσεις που περιέχουν τελέιως άγνωστες, προς τα εσένα, ξένες λέξεις ενώ κοιμάσαι, δε θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα

Οι επιστήμονες ψάχνουν λύσεις για να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας κάθε λεπτό του χρόνου μας. Εμείς σε κάθε περίπτωση προτείνουμε έναν καλό και απροβλημάτιστο ύπνο.