Πώς η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τον εγκέφαλό μας; Έχουν υπάρξει αναρίθμητες έρευνες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στην υγεία μας, αλλά πώς ακριβώς αυτή επηρεάζει το μυαλό μας;

Νιώθεις συχνά κουρασμένος, νυσταγμένος και περίεργα μετά την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης; Τα hangovers που προκαλεί η ζάχαρη είναι πραγματικότητα και τώρα μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan είναι σε θέση να μας αποκαλύψει ακριβώς πώς η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Nature Communications, υποστήριξε ότι όταν οι μύγες ήταν εκτεθειμένες σε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μειώθηκαν οι βασικοί μεταβολίτες του εγκεφάλου τους.

Οι μεταβολίτες, που ονομάζονται N-acetylaspartate, ή NAA, και kynurenine, συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών συνδέονται και με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

κατανάλωση ζάχαρης

Για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επίπεδα kynurenine, μεταβολίτες που επίσης παράγονται όταν ασκούμαστε, έχουν συνδεθεί και με την κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εναλλαγές στα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών, έκαναν τις μύγες να καταναλώνουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη.

Η συγγραφέας της έρευνας Monica Dus ανέφερε ότι αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν η αλλαγή στον μεταβολισμό των οργανισμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι απ’ την έβδομη κιόλας ημέρα που οι μύγες ήταν εκτεθειμένες σε αυτή τη διατροφή, παρουσίασαν ένα εντελώς διαφορετικό μεταβολικό προφίλ.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 20 μεταβολίτες του εγκεφάλου επηρεάστηκαν απ’ τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ενώ σε επόμενο στάδιο η ομάδα των ερευνητών θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι μεταβολίτες επηρεάζουν τον ύπνο, τη μνήμη, αλλά και τη διατροφή μας.

Διάβασε ακόμη:

Μήπως η ζάχαρη ευθύνεται για την διαρκώς κακή σου διάθεση;

Photo: Unsplash/frankie cordoba