Πώς η ανεργία επιδρά στην ψυχολογία; Θα εντυπωσιαστείς!

LIKE US ON FACEBOOK

Ανεργία και ψυχολογία: Πώς το πρώτο επηρεάζει το δεύτερο; Μια έρευνα αποφάσισε να το διερευνήσει και ίσως τα αποτέλεσματά της να σε εκπλήξουν.

Ανεργία και ψυχολογία: Μια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies μας βοηθά να καταλάβουμε αυτή τη σχέση. Και συγκεκριμένα, εξηγεί πως ορισμένα άτομα που δεν εργάζονται, δεν βιώνουν λιγότερη ικανοποίηση στη ζωή τους αλλά το αντίθετο. Κι αυτό σημαίνει, πως αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει πως το κύριο όφελος της εργασίας είναι το εισόδημα.

Πόσους έχεις ακούσει να λένε πως “ακόμη κι αν είχα χρήματα, δεν θα μπορούσα να μη δουλεύω…”; Ε, αυτή τη φράση που πολλές φορές τη λέμε τόσο άνετα ή με τόση σιγουριά, λιγάκι απορρίπτεται με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Ο Jianbo Luo, συγγραφέας της μελέτης, πραγματοποίησε την έρευνα προκειμένου να καταλάβει καλύτερα τη σχέση μεταξύ της ανεργίας και της ευημερίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντά του πυροδοτήθηκαν από δύο αντίθετα μεταξύ τους φαινόμενα. Από τη μια, είναι σχεδόν κοινώς αποδεκτό πως η ανεργία μειώνει την ευτυχία. Διάφοροι μελετητές πιστεύουν ότι η μείωση οφείλεται στα μη χρηματικά οφέλη της απασχόλησης.

Απ’ την άλλη, οι νικητές λαχείων που κερδίζουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά τείνουν να παραιτούνται και να αποχωρούν αμέσως απ’ τη δουλειά τους, υπονοώντας ότι το κύριο όφελος της απασχόλησης σχετίζεται με χρήματα.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, ο Luo εξέτασε δεδομένα από 76.000 άτομα από μια μελέτη των νοικοκυριών που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1984. Εκτός απ’ τις πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση απασχόλησης, η μελέτη περιείχε διάφορα αντικειμενικά και υποκειμενικά μέτρα υλικής στέρησης, όπως το μηνιαίο καθαρό εισόδημα και η οικονομική ικανοποίηση.

Αυτό που βρήκε ήταν ότι η ανεργία δεν συνδέεται με τη μείωση στην υποκειμενική ευημερία μεταξύ εκείνων που ακόμη είχαν ένα εισόδημα σημαντικά μεγαλύτερο από το ελάχιστο που απαιτείται για να ζήσει κάποιος, ούτε μειώθηκε για εκείνους που δεν υπέστησαν μείωση στην υποκειμενική τους οικονομική ικανοποίηση.

Αν και οι άνεργοι σε γενικές γραμμές νιώθουν λιγότερο χαρούμενοι, για τους άνεργους χωρίς οικονομικά προβλήματα, η ευτυχία αυξάνεται. Κι αυτό σημαίνει πως το κύριο όφελος της εργασίας είναι το χρηματικό.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές οι συνήθειες “κλέβουν” την ευτυχία σου μέρα με τη μέρα!

Photo: Pexels

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved