Πώς επηρεάζει η φωτογραφία από τα smartphone τη μνήμη μας; Η απάντηση θα σε εκπλήξει και θα σε κάνει να σκεφτείς μήπως βγάζεις πολλές φωτογραφίες από το κινητό σου;

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε μια ανάμνηση είναι να δίνουμε προσοχή. Χωρίς την προσοχή, ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις αισθήσεις που βιώνουμε στον κόσμο γύρω μας. Έτσι όσο πιο ισχυρή είναι μια μνήμη, τόσο ισχυρότερη είναι η ανάμνηση που θα δημιουργήσει ο εγκέφαλός μας.

Αλλά αν δεν δίνουμε προσοχή, εάν δεν έχουμε πληροφορίες όπως οι αισθήσεις, οι εικόνες και η μυρωδιά μιας ανάμνησης, τίποτα δεν θα αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα στους εγκεφάλους μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Journal of Experimental Social Psychology, είναι πλέον πιο εύκολο να ξεχάσεις κάτι, όταν κρατάς συνέχεια στα χέρια σου ένα κινητό.

Σε μια σειρά από πειράματα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιηγηθούν σε μια εκκλησία και να σημειώσουν λεπτομέρειες, όπως το σχήμα των σταυρών στην εκκλησία ή τη μορφή των αγγέλων στις πόρτες εισόδου.

Κάποιοι απ’ αυτούς τους συμμετέχοντες είχαν συσκευές iPod με κάμερες και τους δόθηκε η εντολή να βγάζουν φωτογραφίες. Άλλοι συμμετέχοντες μπήκαν στην εκκλησία χωρίς να κρατούν τίποτα.

Μια εβδομάδα μετά την ξενάγηση στην εκκλησία, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα κουίζ με ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες που έπρεπε να είχαν σημειώσει. Εκείνοι που έβγαζαν φωτογραφίες απάντησαν περίπου 6 στις 10 σωστές απαντήσεις, ενώ εκείνοι που δεν είχαν κάμερα μαζί τους απάντησαν κοντά στις 7.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι η κάμερα του κινητού μας, μας αποσπάει την προσοχή. Εξαιτίας της πανταχού παρουσίας των smartphones, έχουμε αρχίσει να δίνουμε λιγότερη προσοχή σε όσα βιώνουμε.

Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν ότι δεν ευθύνονται μόνο οι κάμερες για αυτήν την απόσπαση της προσοχής, αλλά το ίδιο ευθύνεται και η χρήση οποιουδήποτε άλλου μέσου κατά τη διάρκεια ενός event, όπως τα γραπτά μηνύματα, το Twitter, Facebook και Instagram.

Photo: Unsplash/Héctor Martínez