Ο μπαμπάς επηρεάζει το παιδί πριν γεννηθεί με τρόπο που δεν περνά από το μυαλό σου. Τι αποκάλυψε νέα έρευνα;

Ο μπαμπάς επηρεάζει το παιδί πριν τη γέννησή του… Συγκεκριμένα, η συμπεριφορά του και τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του παιδιού, τα οποία θα εκδηλωθούν συνήθως όταν αυτό θα φτάσει στην ηλικία των δύο ετών.

Πολύ περισσότερο, η ίδια μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως ο τσακωμός ενός ζευγαριού εξηγεί επίσης, συναισθηματικά προβλήματα σε πολύ μικρά παιδιά.

Η ομάδα των ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Cambridge, Birmingham, New York και Leiden, επισημάνουν την ανάγκη για υποστήριξη στα ζευγάρια πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη καθώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει το παιδί πριν αυτό γεννηθεί.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα, που μελετά το πώς η ζωή τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα πριν και μετά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τα παιδιά σε ένα διάστημα από 14 έως και 24 μηνών.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Development & Psychopathology, συμπεριλήφθηκαν οι εμπειρίες από 438 μαμάδες και μπαμπάδες (για πρώτη φορά γονείς) σε διάστημα 4, 14 και 24 μηνών μετά τη γέννα. Οι γονείς προέρχονταν απ’ την Ανατολική Αγγλία, τη Νέα Υόρκη και τις Κάτω Χώρες.

μπαμπάς επηρεάζει το παιδί

Photo: unsplash/Tina Bo

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευημερία των γυναικών που θα γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά, έχει άμεσο αντίκτυπο στην συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι μητέρες που υπέφεραν απ’ το άγχος ήταν πιο πιθανό το παιδί τους να παρουσιάσει συμπεριφορικά προβλήματα, όπως είναι η έντονη ανησυχία.

Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά ηλικίας δύο ετών ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν συναισθηματικά προβλήματα – συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας και της έντονης δυσαρέσκειας και του φόβου,  αν οι γονείς τους είχαν προβλήματα μετά τη γέννηση. Κι όταν λέμε προβλήματα εννοούμε τους τσακωμούς και τη γενική έλλειψη ευτυχίας!

Η σύνδεση ανάμεσα στη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού και την ευεξία των γονέων έχει αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες αλλά είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνει ζευγάρια και τα εξετάζει για μια μεγάλη χρονική περίοδο, πριν τη γέννηση του παιδιού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Αυτό που τονίζει κυρίως η έρευνα είναι ότι εκτός από τις μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι αυτοί που χρειάζονται στήριξη πριν τον ερχομό του μωρού.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως και οι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο και μένουν κι άλλες έρευνες να γίνουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα δεδομένα τους δείχνουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ένα μοναδικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις, όπου οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρθηκαν στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και όταν το παιδί τους ήταν 4, 14 και 24 μηνών. Σε καθεμία από αυτές τις επισκέψεις, οι γονείς συμπλήρωσαν επίσης τυποποιημένα ερωτηματολόγια για τη σχέση ποιότητας ζευγαριού και τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών.

Photo: unsplash/Caroline Hernandez