Ποιοι είναι πιο πιθανό να πάθουν υπέρταση; Μια έρευνα εξέτασε τις αλλαγές στους άνδρες και τις γυναίκες κάνοντας μετρήσεις στην πίεση του αίματος.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να πάθουν υπέρταση; Άνδρες ή γυναίκες; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και εξετάζει πώς οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αλλάζουν στους άνδρες και τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, προσφέρει νέες ιδέες για το γιατί τα δύο φύλα βιώνουν καρδιακές παθήσεις με διαφορετικούς τρόπους.

Αρχίζοντας από την νεαρή ενηλικίωση, οι γυναίκες παρουσιάζουν μια πιο απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης από τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό υποδηλώνει ότι, παρ’ όλο που οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν καρδιοπάθειες μια δεκαετία αργότερα από τους άνδρες, οι βιολογικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για ορισμένους τύπους ασθένειας μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στα 20 της.

Η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με του συγγραφείς, όχι απλώς επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική βιολογία και φυσιολογία απ΄τους άνδρες, αλλά επίσης δείχνει γιατί οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρδιαγγειακών νοσημάτων και σε διαφορετικά σημεία της ζωής.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology, παρακολούθησε σχεδόν 33.000 ανθρώπους μεταξύ 5 και 98 ετών για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Οι ερευνητές παρατήρησαν εντονότερες αυξήσεις στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για τις γυναίκες που ξεκινούν τη δεκαετία του ’20 – αυξήσεις που συνέχισαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Οι τρόποι με τους οποίους σκεφτόμαστε και επιδιώκουμε ν’ αποτρέψουμε ή ν’ αντιμετωπίσουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση πιθανόν να είναι πιο προσαρμοσμένοι, τουλάχιστον ανά φύλο», αναφέρουν οι ειδικοί, προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε ακριβώς ποιες είναι οι προσθήκες αυτής της έρευνας για συμπεράσματα και θεραπεία».

Είναι σημαντικό να δίνουμε σοβαρή προσοχή στην αρτηριακή πίεση και κυρίως στην αρτηριακή πίεση των γυναικών.

Το τεστ των 30 δευτερολέπτων για την υγεία της καρδιάς σου!

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες μορφές καρδιαγγειακών παθήσεων που είναι πιο συχνές στις γυναίκες.

Αυτό σε συνδυασμό με το λίπος στην κοιλιά, ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περισσότερο στις γυναίκες από τους άνδρες – μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του καρδιακού μυός.

Να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης άνω των 130/80 mm Hg θεωρείται ότι έχει υπέρταση.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι κανόνες για να νικήσουμε τις καρδιακές προσβολές;

Credits: Pixabay