Ποια είναι η συνήθεια που μας γερνάει; Μια συνήθεια που μας προκαλεί ρυτίδες και σπασμένα αγγεία; Οι έρευνες μας απαντούν και μας προειδοποιούν.

Ποια είναι η συνήθεια που μας γερνάει; Μπύρες, κρασί, τζιν με τόνικ. Με λίγα λόγια…το αλκοόλ!

Ενώ μεγαλώνεις, ο οργανισμός σου μεταβολίζει το αλκοόλ με πιο χαμηλούς ρυθμούς, σύμφωνα με την Elizabeth Trattner, επιστήμονας διατροφολόγος. Και για όσο περισσότερο παραμένει το αλκοόλ στο σύστημά μας, τόσο περισσότερο αλκοόλ συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός μας, κι έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις βλαβερές του συνέπειες.

Για παράδειγμα, μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health, αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που έπιναν σε τακτική βάση, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να έχουν “γραμμούλες” γύρω από τα μάτια τους. Κι αυτό δεν εμφανίζεται όταν φτάσεις τα 60!

Το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα και το μυαλό σου και σε κάνει να δείχνεις μεγαλύτερος, από ότι είσαι στην πραγματικότητα.

Το αλκοόλ δημιουργεί ρυτίδες και σπασμένα αγγεία

Ακόμα και ένα βράδυ να βγεις και να πιεις λίγο παραπάνω, το δέρμα σου αφυδατώνεται. Και η αφυδάτωση του δέρματος δημιουργεί ρυτίδες και ενοχλητικές “γραμμές” τις οποίες μπορείς να παρατηρήσεις και μόνος σου.

Κι αν το δέρμα σου είναι ήδη ξηρό, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το αλκοόλ επίσης, δημιουργεί σπασμένα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος. Παράλληλα, το ποτό προκαλεί προσωρινή έξαψη του δέρματος. Και με την πάροδο του χρόνου, τα αγγεία μπορεί να διασταλούν και να “εκραγούν”.

Και αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε μεγάλες κόκκινες και μοβ φλέβες, ειδικά στο πρόσωπο και τα μάγουλα. Και αυτές οι φλέβες δύσκολα διορθώνονται!

Επηρεάζει την επιδερμίδα σου συνολικά

Παράλληλα, το αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από αλλεργίες στο δέρμα σου. Η ζάχαρη που υπάρχει σε αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακμή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και…έκζεμα!

Πορκαλεί διαταραχές στον ύπνο

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Μπορεί να υποφέρεις από αϋπνίες και έλλειψη συγκέντρωσης. Ή να έχεις κενά μνήμης!

Και όλα αυτά σε κάνουν να δείχνεις και να νιώθεις μεγαλύτερος από όσο είσαι στην πραγματικότητα. Μαύροι κύκλοι, ρυτίδες, σπασμένες φλέβες και …γκρίζα μαλλιά; Με ρέγουλα το αλκοόλ!

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Αυτές οι τροφές σε γερνούν γρηγορότερα

Photo: Unsplash/Brooke Cagle